Se poate şi aşa la Primăria Carei! Niciun proiect pentru îmbunătăţirea vieţii contribuabililor din Ianculeşti. Nici pentru geamurile seculare de la şcoli

• publicat la: 26 ianuarie 2017
Se poate şi aşa la Primăria Carei! Niciun proiect pentru  îmbunătăţirea vieţii contribuabililor din Ianculeşti. Nici pentru geamurile seculare de la şcoli

A apărut pe pagina de Facebok a Primăriei Carei lista proiectelor supuse spre finanţare din fonduri europene. Dacă pentru presa aservită nu este o surpriză aceasă listă, pentru omul de rând care locuieşte la Ianculeşti sau are copii la Şcoala ,,Vasile Lucaciu,, sau Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu,, lista este o adevărată sfidare.

Nici de această dată nu a fost identificată nici o oportunitate de a accesa fonduri pentru reabilitare Cămin Cultural Ianculeşti sau şcoala care se vrea demolată de către primar . Nici pentru geamurile care se închid cu cuiul la şcoala ,,Vasile Lucaciu,,  nu a sosit vremea schimbării.

şcoala Vasile Lucaciu

Colegiul Tehnic  ,,Iuliu Maniu,,

Contactată telefonic, Carmen Egli, şef birou proiecte  europene din cadrul UAT Municipiul Carei a afirmat că au întocmit deja un Studiu de Fezabilitate pentru un proiect  schimbvare geamuri la şcoala Vasile Lucaciu dar  au aflat că un astfel de proiect nu este eligibil pentru că imobilul este o clădire monument istoric şi  nu intră la finanţare. La fel şi pentru clădirea Colegiului Tehnic  Iuliu Maniu. Şcolile pentru care vor fi accesate proiecte vor fi şcoala gimnazială nr.1 şi Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu ce aparţine de CJ.

Şefa de la proiecte europene din cadrul primăriei Carei a afirmat că nici pentru satul Ianculeşti nu a depus niciun proiect pentru  accesare fonduri reabilitare Cămin Cultural , o clădire pe care primăria o lasă  nereabilitată de ani de zile pentru a se degrada mai rapid în speranţa că o va concesiona pe acelaşi model ca şi parcul satului, loc pe care astăzi tronează ditamai viloiul  unei familii  din apropierea primarului.

Pentru UAT Municipiul Carei, protejarea vieţii culturale din satul Ianculeşti , promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor moţilor de aici este pe ultimul plan. Satul Ianculeşti este însă trecut în prima zonă de impozitare de către primăria Carei, un sat cu drumuri de pământ, fără transport în comun şi fără apă curentă sau canalizare, fără Cămin Cultural.

Printre proiectele  depuse spre finanţare de către  UAT Municipiul Carei se află şi două care au fost preluate din programul  consilierului candidat şi neagreat de primar, fapt ce demonstrează  importanţa lor pentru comunitatea careiană: cresterea eficientei iluminatului public  şi amenajare zonă Şomoş cu mobilier stradal  preluat din macheta pentru  amenajare  spaţiu pentru activităţi recreative în jurul sălii de sport .

Proiectele  propuse spre finanţare de către biroul proiecte din Primăria Carei sunt reabilitarea blocurilor turn, amenajarea unui parc în zona Șomoș  şi  realizarea  unei strategii sociale pentru accesarea ulterioară a fondurilor Programului Operațional Regional (POR) pentru grupuri marginalizate și comunități dezavantajate.

Alte două proiecte sunt în faza de pregătire în vederea depunerii lor spre finanțare, a adăugat Carmen Egli. Se lucrează la întocmirea documentațiilor pentru un proiect pe situații de urgență în cadrul Programului de colaborare transfrontalieră RO-HU, respectiv la un proiect privind creșterea eficienței energetice în clădirile publice (sedii de instituții, unități de învățământ).
Deși nu s-au lansat încă ghidurile pentru alte axe de finanțare, se lucrează și la alte proiecte, cum ar fi: creșterea eficienței iluminatului public, creșterea mobilității urbane în Carei (amenajare de piste de bicicliști, utilizarea unui transport public pilot cu utilizarea de mijloace de transport ecologice- electrice), respectiv constituirea unui Grup de Acțiune Locală (GAL) în domeniul pescuitului în vederea accesării ulterioare a fondurilor europene.

Buletin de Carei scoate în evidenţă înverşunarea cu care Primăria Carei  stă deoparte când vine vorba de implicare în asigurare confort pentru elevii de la şcoala Vasile Lucaciu şi Colegiul  Tehnic Iuliu Maniu. În timp  ce pentru reabilitare sediu UDMR se scot din bugetul local peste 220 mii lei , pentru aceste două şcoli sau pentru Căminul Cultural Ianculeşti  nu se face nimic. Nici măcar un proiect nu se accesează. Nici pentru Biblioteca  Municipală.

 

Buletin de Carei

 

comentarii

de Eugen la 26 ianuarie 2017 - 13:02

TRAIASCA psd ( pcr) Carei in frunte cu Ionucu !!!!!!!

de bandi la 26 ianuarie 2017 - 13:05

csak lasan ca noi zicem la ei ce sa faca!

de Poet la 26 ianuarie 2017 - 15:03

TrAiasca TINTARIi,ca oricum nu o sa intra,IARNA si GHEAta a ajutat se distrugeau,o sa fie renovata cand PORCUL o sa zboara,nu ajunge banii,e modernizat unde danseaza POPII.

Lasati un comentariu