Şedinţa comună a Consiliilor Locale Carei şi Oroshaza. ,,Acum 25 de ani nu era apă să facem duş….,,

• publicat la: 17 februarie 2017
Şedinţa comună a Consiliilor Locale Carei şi Oroshaza. ,,Acum 25 de ani nu era apă să facem duş….,,

Vineri, 17 februarie 2017 a avut loc la Castelul Karolyi şedinţa comună a Consiliilor Locale din Carei şi Oroshaza. Alături de primarii şi consilierii celor două oraşe înfrăţite a participat şi deputatul sătmărean Erdely Istvan. Marele absent a fost city managerul Beko Tamas.

Consilierii maghiari au venit cu produse tradiţionale locale pe care le-au expus pe una din mesele din încăperea de şedinţă şi care au fost prezentate de către viceprimarul Boitor Istvan.

Singurul consilier care a luat parte acum 25 de ani la iniţierea contractului de colaborare şi înfrăţire între cele două oraşe a fost  Nemeth Bella, actual viceprimar. acesta îşi aminteşte de anul 1992 când a venit pentru prima dată la  Carei unde primar era Viorel  Pop iar viceprimar Poosz Barna. Au fost cazaţi la gospodăria Partidului din Grădina Viilor şi îşi aminteşte că nu au avut nici încălzire în camere şi nici apă curentă pentru a face  un duş măcar. Urmare a acelei experienţe, ,,oraşul Oroshaza a trimis la Carei 3 pompe de putere, cu piese ceramice,  care să asigure măcar furnizarea a 3 ore de apă către populaţie,, afirmă vicele Nemeth Bela….,aşa a început cu adevărat colaborarea noastră. Am mai venit şi în anul 1994 când a fost dezvelit bustul lui Petoffi Sandor la care am contribuit şi noi, era foarte multă lume  şi a fost şi Tokes Laszlo, episcopi şi alte personalităţi. am mai venit şi în anii care au urmat la fel cum reprezentanţi ai Careiului au fost la noi..acum e altă situaţie, oraşul s-a dezvoltat….,,

Partea maghiară, prin primarul David Zoltan  a oferit primarului Kovacs un tablou aniversar care marchează cei 25 de ani de colaborare între cele două oraşe.

Şedinţa CL Carei a fost condusă astăzi de consilierul UDMR Petkes Iosif  iar cea a CL din Oroshaza de către primarul David Zoltan.

Primul punct  pe Ordinea de Zi a fost semnarea contractului de colaborare reînnoit. Fiecare consiliu  a dezbătut proiectele sale de hotărâri. CL Carei a aprobat în unanimitate scutirea dela plata impozitelor pe clădiri a imobilelor ce aparţin cultelor romano-catolic , greco-catolic şi a Fundaţiei Down.

Din partea Consiliului Local Oroshaza au participat 15 consilieri , cei ai opoziţiei nefiind prezenţi.

La finalul întrevederii prmarul a invitat oaspeţii să viziteze Castelul şi să ia masa la Casa de Cultură….,, pentru că aşa e mai ieftin şi a zis Angela că ieşim mai bine că şi aşa nu stăm bine cu  fondurile…,,,

Traducerea a fost asigurată de primarul Kovacs iar din partea maghiară de către Marius Ianos, vicepreşedinte la Autoguvernarea naţională română din Oroshaza.

Imagini de la eveniment găsiţi pe pagina de Facebook.

 

Buletin de Carei

Din partea preseide casă a primarului a făcut poze doar consilierul său personal din Căpleni.

comentarii

de guszti la 17 februarie 2017 - 23:01

luati sesu de la loran ca acum am zugravit peretii peafara si iarr face pe ei

de Horia Mărieș la 18 februarie 2017 - 13:07

Aflu din articol lucruri din istoria recentă a Careiului pe care nu le cunoșteam:
„Singurul consilier care a luat parte acum 25 de ani la iniţierea contractului de colaborare şi înfrăţire între cele două oraşe a fost Nemeth Bella (din Orosháza, nu este „actual viceprimar – viceprimarii fiind Bojtor István FIDESZ-KDNP, képviselő, alpolgármester; Elekes Lajos FIDESZ-KDNP, társadalmi alpolgármester; Fejes Róbertné FIDESZ-KDNP, képviselő, alpolgármester). Acesta îşi aminteşte de anul 1992 când a venit pentru prima dată la Carei unde primar era Viorel Pop iar viceprimar Poosz Barna.”

Din nici unul din cele trei articole apărute pe această temă in ziarele locale online careiene nu rezultă când a avut loc (exact) întâlnirea de acum 25 de ani. Din acest motiv, sunt nevoit să presupun că ea a avut loc pe undeva prin luna februarie, anul 1992.

Recunosc, am și lipsusuri, e vina mea, sunt poate un careian neinformat care poate fi manevrat , dar habar n-aveam că în februarie 1992 primar al Careiului a fost un domn numit Viorel Pop!!!

Urmează intrebarea (cred eu, justificată): Cine a fost, la ce partid a activat, ce se mai știe azi de fostul primar careian Viorel Pop??? A fost cumva primarul fesenist, postdecembrist?

Ce știu însă în mod cert este că în luna septembrie 1992 primarul Careiului era Poosz Bartolomeu (Barna??? – așa cum i-a spus Németh Bélla?).

http://www.buletindecarei.ro/wp-content/uploads/2014/07/ianculesti-2-acte.jpg (Vezi și serialul de articole din BdeC intitulat „Mănoasa câmpie a Careiului, acum 90 de ani”).

Poate să mă lămurească cineva ce a fost cu acest primariat careian al domnului Viorel Pop, pentru ca să-mi umple lacunele istorice postedecembriste pe care le mai am cu referire la municipiul Carei? Cu mulțumiri anticipate.

de Horia Mărieș la 19 februarie 2017 - 13:06

Dacă tot n-a vrut să mă lămurească nimeni, m-am lămurit singur!

Camera Deputaţilor Legistratura 1992-1996
n. 20 iul. 1957 VIOREL POP
Sinteza activitatii parlamentare în legislatura 1992-1996
DEPUTAT: ales deputat în circumscripţia electorală nr. 31 SATU-MARE
Formaţiunea politică: PDSR – Partidul Democraţiei Sociale din România (tătucul Ion Iliescu)
Grupul parlamentar: Grupul parlamentar al Partidului Democraţiei Sociale din România
Comisii permanente: Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului
Activitatea parlamentara în cifre: Luări de cuvânt: 3 (în 2 şedinţe), Întrebari şi interpelari: 2 (Calificativul acordat: Foarte harnic și foarte activ in cei patru ani de deputăție!)

Camera Deputaţilor Legislatura 1996-2000
n. 20 iul. 1957 Viorel POP
Sinteza activitatii parlamentare în legislatura 1996-2000
DEPUTAT ales deputat în circumscripţia electorală nr. 31 SATU-MARE
Formaţiunea politică: PDSR – Partidul Democraţiei Sociale din Români – până în iul. 1997; independent- din iul. 1997
Grupul parlamentar: Grupul parlamentar al Partidului Democraţiei Sociale din România – membru până în iul. 1997; Deputat neafiliat – din iul. 1997
Comisii permanente: Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului
Grupuri de prietenie cu Parlamentele altor state: Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Ecuador – din feb. 1997; Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Venezuela – din feb. 1997
Activitatea parlamentara în cifre: Luări de cuvânt: 4 (în 4 şedinţe); Declaraţii politice 2; Propuneri legislative initiate: 13, din care 1 promulgată lege

Curriculum Vitae
Viorel Pop
Date biografice
n. 20 iulie 1957, Gelu, judeţul Satu Mare; căsătorit, un copil.
Studii: Institutul Politehnic din Bucureşti, Facultatea de Metalurgie, promoţia 1982;
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administraţie; 1993-1995 Postuniversitară; doctorand la ASE din 1996 cu tema „Relaţii ale tranziţiei economiei româneşti la economia de piaţă”.
Activitate profesională
1982-1987 inginer, şef secţie la FIUT Carei;
1987-1990 preşedinte Coop. Meşteşugărească Progresul Carei;
1990-1992 primar Carei;
autor al unei lucrări de specialitate la Institutul Politehnic din Bucureşti.
Activitate politică
preşedintele filialei FDSN din Carei;
deputat FDSN (septembrie 1992);
vicepreşedintele filialei judeţene PDSR din Satu Mare;
membru al Grupului parlamentar al PDSR;
preşedinte al filialei judeţene PDSR 1996;
din 1997 membru al Alianţei pentru România.
Activitate parlamentară:
Legislatura 1992-1996
membru al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic;
membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Elenă;
Legislatura 1996-2000
1996 membru al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic;
membru al grupului de prietenie cu Argentina.

Lasati un comentariu