Vernisaj cu bustul lui Horthy Miklos şi etichete doar în limba maghiară la Carei

• publicat la: 22 februarie 2017
Vernisaj cu bustul lui Horthy Miklos şi etichete doar în limba maghiară  la Carei

Dacă urmăriţi imaginile şi aveţi impresia  că am fost la vernisajul unei expoziţi din Ungaria, ei bine vă înşelaţi. Tocmai am asistat la deschiderea unei expoziţii de relicve militare  și de poliție din țări europene, din cel de-al Doilea Război Mondial, la Castelul Karolyi din Carei.

Curatorul expoziţiei, Hago Nandor, şef secţie Muzeu Municipal Carei şi consilier local  a pus pe seama grabei lipsa etichetelor în limba română de la fiecare obiect expus. A promis însă că în cel mai scurt timp posibil va remedia deficienţa.  Nu am înţeles însă ce fel de relicvă este bustul lui Horthy Miklos expus în vitrina centrală sau  publicaţiile administraţiei hortiste care au ocupat Careiul în anul 1940 după Dictatul de la Viena?  ,,Ardealul din nou pământ  unguresc,,  este un afiş expus chiar la intrarea în expoziţie! Vernisajul a fost girat cu prezenţa de primarul Kovacs, consilierul Pinter , comisarul şef de  Poliţie din Carei Dinu Urâte , cadre ale MAI.

Miercuri, 22 februarie 2017, de la ora 17.00 în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei a avut loc vernisajul expoziției de relicve militare și de poliție din țări europene, din cel de-al Doilea Război Mondial.

    În cadrul vernisajului au luat cuvântul: Hágó Attila Nándor, șef de secție la Muzeul Județean Satu Mare, secția Carei; Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”; comisar șef de poliție Dinu Urâte, șef al Poliției Municipiului Carei; Nagy Béla, comisar de poliție și vicepreședinte al IPA (Asociația Internațională a Polițiștilor) din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg(Ungaria) și realizatorul expoziției, dr. Gulyás István, director onorific muzeal.

    Expoziția se găsește la etajul castelului și cuprinde o serie de relicve militare: accesorii, uniforme, insigne, echipamente de protecție din și de după cel de-al doilea Război Mondial, din țări din Europa, dar și o serie de relicve polițienești.

    O parte a expoziției reprezintă colecția particulară a domnului dr. Gulyás István, director onorific muzeal, iar cealaltă este proprietate a IPA(Asociația Internațională a Polițiștilor) din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg(Ungaria).

  Printre toate aceste relicve este strecurat bustul lui Horthy Miklos  care  la venirea în Ardeal a trecut la represalii împotriva românilor care astfel au fost obligaţi să îşi părăsească casele.

Bustul său se află amplasat în vitrina cu săbii, în partea de expoziţie  proprietate a IPA(Asociația Internațională a Polițiștilor) din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg(Ungaria).

În cuvântul de deschidere, Hago Nandor a afirmat că iniţiativa expoziţiei aparţine şi consilierului Pinter Jozsef împreună cu comisarul Nagy Béla din judeţul vecin de peste graniţă.  În alocuţiunea sa, comisarul şef de poliţie Dinu Urâte a menţionat că îl asigură pe colecţionarul  dr. Gulyás István, director onorific muzeal, de întreaga sa consideraţie şi  colaborare . A participat la vernisaj şi primarul Kovacs Eugen, cadre din MAI şi doi consilieri locali, Păuşan Bujor şi Szulak Lavinia.

Exponatele se pot urmări  până la data de 12 martie 2017, după programul Muzeului Municipal Carei, de marți până duminică, între orele 09.00 – 17.00.

Oare cum se vor simţi vizitatorii care au pensie de refugiat pentru că unii dintre cei care  au loc în această expoziţie nu au suportat vorba românească în această parte de ţară?

La vernisaj nu a participat  nimeni din presa de casă a primarului.

 

Buletin de Carei

comentarii

de Horthy la 22 februarie 2017 - 22:05

Vitéz nagybányai Horthy Miklós! Legalább a nevét írd helyesen! Te szerencsétlen!

de Prof.Viorica Boldur la 22 februarie 2017 - 22:21

Foarte bine ca va autocaracterizati prin felul necuviincios in care va adresati.Buletin de Carei este o publicatie romaneasca,asa ca injuraturile in limba maghiara pastrati-le pentru publicatiile unguresti.

de protestatarul din umbra la 23 februarie 2017 - 09:08

Stimata doamna Ciuta va rog sa ma iertati ca am avut inpresia ca sinteti prea combativa in privinta etnica romano maghiara dar grozavia ce am auzit si care o vad si eu zi de zi ma pus serios pe ginduri. Elevii de liceu care dau bacalaureatul la sectia machiara nu stiu sa scrie si sa citeasca aproape de loc in limba romana.Cu comlicitatea conducerii liceului si a aranjamentelor U.D.M.R ei termina liceul necunoscind limba statului.Se creaza o bariera cu buna stinta intre tineri care nu se mai intrleg pe holurile asezamintelor de invatamint.Ei promoveaza bacul fara sa stie romaneste.Iata politica U.D.M.R.in tota splendoarea ei cu bataie sigura pe termen lung.Ce se urmareste este desigur o intelegere mai”buna”intre etnii.Va multumesc cu stima si consideratiune.

de Buletin de Carei la 23 februarie 2017 - 10:15

Buletin de Carei militeaza pentru instaurarea unui climat de respect si buna intelegere intre etniile din Carei, pentru asigurarea conditiilor decente de trai si pentru transparenta in administratia locala indiferent de cine este condusa. Faptul ca actuala administratie incurajeaza segregarea etnica si incita la neintelegeri intre etnii denota ca este interesata doar de a masca ingineriile financiare din primarie si nu este interesata de asigurarea unui niovel ridicat de trai pentru locuitori. in orasul multietnic Carei va rog sa observati ca toata conducerea este asigurata de membrii ai UDMR in total dispret fata de alti locuitori care isi platesc taxele si impozitele locale. Politica lor este de a discrimina si domina nu de a construi bune relatii intre locuitori nu de a asigura drumuri bune si locuri de munca.

de El la 23 februarie 2017 - 10:44

Miki horti si adeptii lui interzisi, criminali de razboi, huoooo!

de mark la 23 februarie 2017 - 15:24

Stimata Doamna!este de apreciat ca ati maturat gunoiul din lista postarilor.

de ardelean la 23 februarie 2017 - 16:56

vad in aceste poze persoane de nationalitate romana care se condidera mari patrioti.Cum puteti gira un astfel de eveniment, sa va fie rusine lingai de covaci si tradatori de neam ?

de seviyorum la 24 februarie 2017 - 23:24

@ 22 febr 22:05 https://www.google.ro/maps/place/Pula,+Croaţia/@44.8853292,13.7460964,20827m/data=!3m2!1e3!4b1!4m5!3m4!1s0x477cd2de09337b6d:0x72324a3a7b4e580d!8m2!3d44.8675497!4d13.8482666?hl
Puteti verifica ortografierea numelui orasului in care isi avea baza flota militara Austro – Ungara. Al carei amiral a fost Horthy( pe care il aduleaza comentatorul ungarist care nu stie sau nu vrea sa scrie romaneste.

de stan la 25 februarie 2017 - 21:33

Numai etichetele in limba romana au lipsit din cauza grabei. Pe Horti nu l-au uitat, harta Ungariei mari nu lipseste, harta Ungariei din timpul lui Horti (cu Ardealul de Nord inclus) afisul cu ujra pamant unguresc nu l-au uitat! Daca la asta adaugam si inaugurarea punctului de trecere a frontierei romano-ungare de la Lazuri, unde primarul a uitat (tot din cauza grabei, evident!) drapelul Romaniei, dar l-a adus pe cel „secuiesc”. E o „coincidenta” bizara cum de fiecare data cand se uita ceva, este ceva romanesc. Daca la deschiderea punctului de trecere respectiv ar fi lipsit drapelul Ungariei, in mod cert punctul nu ar fi fost deschis. Daca la expozitia asta nu ar fi fost etichete unguresti, ci numai romanesti, ar fi inaugurat-o respectivii? Cam multe manifestari de dispret fata de romani si simbolurile lor nationale in zone cu administratie condusa de etnici unguri. Mai poate fi asta doar o coincidenta nevinovata? Deja e dincolo de coincidenta, este sovinism. Inca mascat ca o nevinovata scapare. Pe urma, va deveni si deschis. Iar pe urma …….?

de stan la 26 februarie 2017 - 10:51

@mark 23 februarie 15: 24
Nu a maturat gunoiul! El exista chiar in primul comentariu, anume cel in ungureste. Iar comentariul sters (sunt 12 comentarii, dar numai 11 sunt afisate!) se referea la amiralul austro-ungar zeificat de comentatorul respectiv in profundul sau dispret sovin fata de romanii care au avut de suferit pe vremea cand criminalul revizionist era regent al Ungariei. Pe vremea cand flota dublei monarhii se afla in portul azi croat https://www.google.ro/maps/place/Pula,+Croaţia/@44.8853292,13.7460964,20827m al carui nume vi s-a parut obscen (probabil de aceea a si fost sters comentariul) respectivul „vitez” era amiral in acel port. De curiozitate, daca forma de genitiv cu doi de „i” (la – lii) dupa modelul America – Americii e indezirabila, cea in „ei” cula – culei(la – lei) este acceptabila?

de veronica la 27 februarie 2017 - 12:34

rusine pentru tandemul liviu pinter care au adus bustul lui horti la Carei. nici nu unu ca mai multe busturi sunt puse in expozitie! pregatiti pe liviu domnule pinter ca sa magyarizati toate partidele in Carei?

Raspunsuri

Lasati un comentariu