Guvernul propune măsuri pentru modernizarea satului românesc. Când se vor aplica şi la Ianculeşti?

• publicat la: 1 martie 2017
Guvernul propune măsuri pentru modernizarea satului românesc. Când se vor aplica şi la Ianculeşti?

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh s-a întâlnit astăzi,1 martie a.c., la Bistrița, cu reprezentanții autorităților publice locale, pentru a prezenta stadiul și perspectivele implementării programului de guvernare și al programelor gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE).

Pachetul de servicii de bază (10S) este prioritar în special în mediul rural, pentru a asigura un nivel minimal calității actului administrativ în relația cu cetățenii. Conform Programului de guvernare, este vorba despre domeniile sănătate, educație, apă–canalizare, energia termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport/drumuri, salubrizare,cultură, culte, locuire și sport.

Măsurile propuse în Programul de guvernare pentru modernizarea satului românesc vizează: creșterea procentului de racordare la serviciile de apă de la 77% (în prezent) la 87% (până în 2020);creșterea procentului de racordare la serviciile de canalizare de la 34% (în prezent) la 60% (până în 2020); atingerea țintei de 61% drumuri modernizate (până în 2020), faţă de circa 38%  (cât avem în prezent) și 100% școli cu autorizație de funcționare, până în 2020; creșterea procentului de proprietăți cadastrate și înregistrate de la 40% (în prezent) la 80% locuințe și 100% la terenuri agricole.

Toate bune şi frumoase dacă se vor concretiza şi la Ianculeşti, singurul sat ce aparţine de UAT Municipiul Carei, un sat de moţi veniţi după  Reforma Agrară din 1921.

Administraţia Kovacs nu aprobă reabilitarea Căminului Cultural din sat, nu aprobă construcţia Capelei mortuare deşi  există deja un proiect tehnic oferit gratuit. Satul Ianculeşti are drumuri de pământ  şi unele de piatră  datorită implicării fostului delegat sătesc Ciprian Chiorean şi fiul satului Constantin Oneţ.  satul nu are nici dispensar nici asistenţă de sănătate asigurată, nu are asigurat transport în comun către oraş, nu are apă curentă, nu are pază  dar este cuprins în prima zonă de impozitare.Sătenii plătesc cel mai mare impozit pe teren agricol din judeţ!

Prin acesta antimăsuri administraţia Kovacs urmăreşte depopularea satului de moţi pentru a  rămâne cu terenurile mănoase.

Buletin de Carei

foto- Căminul Cultural din satul Ianculeşti

Lasati un comentariu