A fost depusă o nouă solicitare pentru amplasarea unui bust al lui Mihai Eminescu

• publicat la: 2 mai 2017
A fost depusă o nouă solicitare pentru amplasarea unui bust al lui Mihai Eminescu

Asociaţiunea pentru literatura română şi cultura poporului român – ASTRA, Despărțământul Carei a depus o nouă solicitare la Primăria Carei pentru amplasarea bustului poetului naţional Mihai Eminescu.  Primarul Kovacs a acceptat introducerea acestuia pe odinea de zi a şedinţei din data de 3 mai 2017. Au fost solicitate 2 locuri de amplasament, ambele în părculeţe situate pe strada 1 Decembrie 1918. Bustul urmează a fi realizat din bronz iar firma  ce va executa turnarea  a decis să sponsorizeze  cu cantitatea de bronz  necesară.

Poetul naţional  Mihai Eminescu nu are nevoie de o prezentare aparte. Este „Omul deplin al culturii Române… o conştiinţă de cultură deschisă către tot”, scria Constantin Noica despre Mihai Eminescu.  Ziua naşterii poetului a fost aleasă ca Zi a Culturii Nationale începând din 2010.

În acest an vom  comemora în data de 15 iunie 2017, 128  de ani de la moartea sa.

În municipiul Carei se organizează în memoria sa concursuri regionale de recitări din lirica lui, de  arta plastică sau teatrală, fiind omagiat an de an fără însă a avea posibilitatea de a depune la un bust al său o jerbă de flori.

Prima solicitare  pentru amplasarea unui bust al lui Mihai Eminescu în Carei a fost respinsă de consilierii majoritari în luna februarie 2015. Poetul nostru naţional  are în judeţ bust la Satu Mare, Ardud, Negreşti Oaş.  Tot în luna februarie 2015 Despărţămânul Astra Carei a depus şi o solicitare pentru amplasarea unui bust al lui Otilia Marchiş, fiica pr. George Marchiş şi sora arhivicarului Romul Marchiş, asistenta renumitului Anatole France. Solicitarea a fost propusă spre amânare la data respectivă.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu