2.200 de posturi disponibile în Armată. A început recrutarea rezerviştilor voluntari în Armata Română

• publicat la: 10 iulie 2017
2.200 de posturi disponibile în Armată. A început recrutarea rezerviştilor voluntari în Armata Română

Ministerul Apararii Nationale  a început de astăzi  procesul de recrutare si selectie a rezervistilor voluntari, scopul urmarit fiind „asigurarea de personal cu pregatire militara adecvata”, sustine ministrul Adrian Tutuianu.

„Legea rezervistului voluntar este in vigoare de la 1 ianuarie 2017, ea reprezinta un raspuns de adaptare la realitatile societatii romanesti de astazi si are ca obiectiv asigurarea de personal cu pregatire militara adecvata, in contextul in care, de mai multi ani, in Romania serviciul militar nu mai este obligatoriu”, a explicat Ministrul Apararii.

Adrian Tutuianu a precizat ca pentru anul 2017 sunt disponibile pentru incadrare 2.200 de posturi pentru gradati si soldati rezervisti voluntari in 24 de judete si in municipiul Bucuresti.

„Legea prevede criterii specifice de recrutare, respectiv criterii diferentiate pe categorii de personal arme – specialitati militare similare cu cele prevazute pentru candidatii pentru profesia de militar in activitate, anumite bareme militare si psihologice specifice rezervistilor voluntari, mai permisive decat cele pentru cei activi si un criteriu de diferentiere pe categorii de personal pentru cei recrutati din randul cetatenilor fara pregatire militara (…).

Prima etapa a procesului de recrutare si selectie a rezervistilor voluntari ai Armatei Romane va incepe luni, pe 10 iulie 2017. Anul acesta nu avem recrutari pentru ofiteri”, a completat social-democratul.

Ministrul Apararii Nationale a precizat ca „raporturile de serviciu dintre rezervistii voluntari si MApN se stabilesc pe baza de contract, primul contract este pe o perioada de patru ani, iar urmatoarele pe o perioada de maximum trei ani”.

„In perioadele in care nu participa la instruire sau la misiuni in cadrul structurilor in care sunt incadrati, sunt in continuare declarati in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale de sanatate si in sistemul asigurarilor de somaj si beneficiaza lunar de o remuneratie in cuantum de 10% din suma reprezentand solda in functie pentru care sunt incadrati conform contractului incheiat si solda gradului detinut”, a adaugat el.

Ministrul a mai spus ca procesul de recrutare are loc la centrele militare judetene, unde candidatii vor trebui sa prezinte:

„E prima data (cand se face o selectie a rezervistilor voluntari – n.red.), legea e adoptata in 2015. Dupa aproape doi ani de zile, iata ca se pune in aplicare”, a conchis Adrian Tutuianu.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Apararii, „la prezentarea la centrul militar, candidatii vor fi informati cu privire la etapele pe care le presupune procesul de recrutare si selectie a rezervistilor voluntari, respectiv unitatea militara in care urmeaza sa sustina probele de selectie, unitatea sanitara militara unde urmeaza sa sustina examinarea medicala, unitatea militara/centrul de instruire in care urmeaza sa execute programul de instruire initiala (daca este cazul) „.

Conform noii legi a salarizarii, promulgata recent de presedinte, personalul militar are dreptul la solda lunara, care se compune din solda de functie, solda de grad, gradatii si, dupa caz, solda de comanda, indemnizatii, compensatii, sporuri, prime, premii si din alte drepturi salariale, notează napocanews.ro.

Recrutarea rezervistilor voluntari incepe la doar cateva zile dupa ce CSAT a decis retragerea Planului pentru dotarea Armatei din cauza ca Guvernul Tudose nu a alocat 2% din PIB.

Lasati un comentariu