Pregătiri de război ? Armata Română începe recrutarea tinerilor la 1 ianuarie 2017

• publicat la: 7 decembrie 2016
Pregătiri de război ? Armata Română începe recrutarea tinerilor la 1 ianuarie 2017

Încep recrutările tinerilor în Armata Română. De la 1 ianuarie 2017, persoanele care vor dori să devină rezerviști voluntari vor trebui să îndeplinească cerințele impuse de o nouă lege, care a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Actul normativ a fost promulgat de Președintele României, Klaus Iohannis, la începutul săptămânii trecute. Față de prevederile aplicabile în prezent, se va modifica vârsta până la care o persoană se poate înscrie ca voluntar și perioada de timp pentru care va fi semnat primul contract între voluntar și Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Legea privind Statutul rezerviștilor voluntari a fost promulgată de Klaus Iohannis, pe 9 noiembrie, după ce Senatul îl adoptase pe 13 octombrie.

De la 1 ianuarie 2017, denumirile de soldat și gradat rezervist profesionist vor fi înlocuite cu titlul de rezervist voluntar. Pentru a putea să facă parte din structura acestui tip de personal al MApN, persoana va semna un contract individual pe durată determinată.

Legea publicată recent în Monitorul Oficial prevede că primul contract dintre o persoană care dorește să devină rezervist voluntar și Ministerul Apărării se va semna pe o perioadă de patru ani, iar următoarele pe o perioadă de maximum trei ani. În prezent, durata primului contract este de cinci ani, iar acesta se poate prelungi prin contracte succesive cu durata de la doi la trei ani.

În momentul de faţă, potrivit legislației în vigoare, pot fi recrutate doar acele persoane cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani (noua lege va mări această vârstă maximă cu cinci ani), care au absolvit cel puțin învățământul general obligatoriu și care pot face dovada absolvirii acestuia. De asemenea, este obligatoriu permisul de conducere auto pentru categoriile B și C. Soldații și gradații profesioniști trebuie să renunțe, potrivit legii, la gradul dobândit anterior și deținut ca rezervist, după angajarea în armată. Totodată, în anumite cazuri se cere o diplomă de absolvire a școlii sanitare postliceale.

De la data intrării în vigoare a actului normativ, de la 1 ianuarie 2017, rezervist voluntar va putea fi orice cetățean român, bărbat sau femeie, care are domiciliul în România, care încheie un contract cu MApN și care respectă următoarele condiții:

să îndeplinească criteriile generale și specifice de recrutare și selecție a rezerviștilor voluntari, potrivit baremelor corespunzătoare categoriei de personal din care fac parte (acestea vor fi stabilite ulterior prin ordin al ministrului apărării naționale);
să nu fi fost condamnat penal printr-o hotărâre judecătoarească rămasă definitivă, cu excepția situației în care cei condamnați au fost reabilitați sau amnistiați;
să nu facă parte din organizații interzise de legislația română și să nu fie membri ai unor organizații incompatibile cu regulile, activitățile și atribuțiile specifice profesiei militare;
să nu aparțină unor culte, asociații religioase sau grupări religioase care, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, precum și celor care încalcă bunele moravuri sau afectează desfășurarea profesiei militare;
să cunoască limba română, scris și vorbit;
să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.
Ce drepturi vor avea rezerviștii voluntari

integral pe napocanews.ro

comentarii

de Horia Mărieș la 7 decembrie 2016 - 14:22

„Pregătiri de război ?”

Nu zic că în actuala conjunctură internațională întrebarea nu poate fi pusă.

Doar că mie mi se pare nepotrivită, alarmantă, mai precis total aiurea. Doar cine este mult prea tânăr și care nu cunoaște NIMIC despre ororile ulțimului război care ne-a afectat, mă refer la cel de al doilea război mondial, poate să se joace nonșalant cu astfel de întrebări.

Ar fi mult mai bine dacă am discuta despre subiectele despre care discută o mare parte dintre bărbați: fotbal, băutură și femei.
Am fi mult mai câștigați. Pe bune!

de Eu la 7 decembrie 2016 - 14:30

Alarmanta este existenta asociatiilor de pregatire in trasul la tinta din Carei. Armata face inrolari si noi visam ca este o actiune de prezentare de moda in domeniu hai ca ai dat cu mucii in fasole acum.
Totul in jurul nostru e inrosit de actiuni de pregatire si noi ne facem ca nu vedem pentru ca nu ne place. Cate grupari paramilitare sunt in secuime si la granita noastra de vest la vecini? Pasarea malai viseaza si pune in loc de mala fotbal si femei dar tot de razboi se pregateste lumea asa ca vise placute cu femei pentru cei care tem de realitate.

de Horia Mărieș la 7 decembrie 2016 - 18:13

@Eu la 7 decembrie 2016 – 14:30

Nenicule, adică ăla care te consideri a fi un mare „Eu”!
Ce fel de „Eu”, este o altă discuție pe care n-am timp s-o aprofundez acum.
In orice caz, matale ești în mod cert un „Eu” anonim și laș care se ascunde după un „alias”.
Dar hai să trecem azi peste amănuntul ăsta.

Să fii matale sănătos și la pungă gros, asta doar fiindcă mi-a venit în minte cea mai elegantă definiţie a democraţiei.
Ion Raţiu: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“

Să fii matale și mai sănătos, dar am vaga impresie artistică că matale nici nu erai născut atunci când eu scriam deja pe aici, pe la comentariile din BdeC, foarte „admirativ”, despre isprăvile vajnicilor și vitejilor „luptători” de pe la
https://www.facebook.com/AirsoftCarei/?ref=ts&fref=ts , sau despre alte jucărele cu puțica în nisip cum ar fi „Bin Laden story” etc. Fioroși băiețașii, nimic de zis. Eu am rămas cu aceleași impresii „pozitive”, chiar dacă nu m-a băgat nimeni în seamă.

In ce privește glumița forțată care făcea referire la „fotbal, băutură și femei”, mă bucur că a fost gustată.
Ea era adresată exact unor bărbăței ca mătăluță și care se cred a fi un mare „Eu”. Să fii iubit!

P.S. Citez din „Eu”: „Pasarea malai viseaza si pune in loc de mala fotbal si femei dar tot de razboi se pregateste lumea asa ca vise placute cu femei pentru cei care tem de realitate.”

Matale chiar cunoști limba română sau traduci din maghiară cu Google Translate?

de Nu contează la 23 iunie 2017 - 06:18

Ar trebui ca Armata să fie obligatorie. Poate așa se mai ,,coc” la minte băieții ăștia care nu știu ce este de capul lor și cărora le este gândul numai la petreceri și la cum ar putea face bani pe repede-nainte fără a depune niciun efort!

Lasati un comentariu