Acad.Ionel Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române va fi prezent la manifestările ASTRA de la Carei

• publicat la: 4 octombrie 2017
Acad.Ionel Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române va fi prezent la manifestările  ASTRA de la Carei

În perioada 13-15 octombrie 2017 va avea loc la Carei cea de-a 112-a Adunare Generală a ASTRA. Evenimentul  are loc în premieră în mun.Carei, la 94 de ani de la înfiinţarea Despărţământului ASTRA Carei şi la 3 ani de la renaşterea sa după scoaterea  înafara legii în 1948.

Asociaţiunea  Transilvană  pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român  ASTRA  s-a înfiinţat în anul 1861 la Sibiu, în scopul înfăptuirii solidarităţii organice a românilor prin cultură. Prima conducere a organizației a fost girată de președintele  Andrei Şaguna, Mitropolitul Ardealului, vicepreședintele  Timotei  Cipariu și secretarul George Bariț. A fost asigurată în acest fel  în  conducerea ASTRA   reprezentarea  religiei ortodoxe  şi  a celei  Greco-catolice deopotrivă.

Prin decret al Locotenenţei Domneşti se înfiinţează în 1866 în Bucureşti Societatea Literară Română, cu scopul de a stabili ortografia limbii române, de a elabora şi publica dicţionarul şi gramatica limbii române. Ea urma să fie alcătuită, pentru început, din 21 de membri aleşi din toate provinciile româneşti (trei din Moldova, patru din Muntenia, trei din Transilvania, câte doi din Banat, Maramureş şi Bucovina, trei din Basarabia şi doi din Macedonia.

În august 1867 se  desfăşoară lucrările primei şedinţe a Societăţii Literare Române  şi se  aprobă Statutul Societăţii Literare Române, care menţionează constituirea Societăţii Academice Române, „cu scopul de a lucra la înaintarea literelor şi a ştiinţelor între români”, „corp independent în lucrările sale de orice natură”.

Se alege cea dintâi conducere a Societăţii Academice Române (preşedinte: Ion Heliade Rădulescu; vicepreşedinte: Timotei Cipariu; secretar: August Treboniu Laurian) şi se  adoptă sigiliul Societăţii Academice Române: zeiţa Minerva şi inscripţia „Societatea Academică Română. Bucuresti. MDCCCLXVII”.

Din anul 1868  se aprobă înfiinţarea „Analelor Societăţii Academice Române”, publicaţie care va apărea neîntrerupt până în prezent.

Prin înalt decret, Societatea Academică Română este declarată în 1879 institut naţional cu denumirea Academia Română, având „de scop cultura limbei şi istoriei naţionale, a literelor, a ştiinţelor şi frumoaselor arte”, „persoană morală şi independentă în lucrările sale de orice natură”.

Academia Română este cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, care reuneşte personalităţi marcante din ţară şi din străinătate din toate domeniile ştiinţei, artei şi literaturii. În prezent Academia Română are 84 membri titulari, 85 membri corespondenţi (total 169), 39 membri de onoare din ţară şi 98 membri de onoare din străinătate (total 137).

La ora actuală, preşedintele Academiei Române este academicianul Ionel Valentin Vlad, inginer electronist, fizician, doctor inginer. Excelenţa sa este o prezenţă activă la toate Adunările generale ale ASTRA şi a  confirmat şi sosirea la Carei din data de 12 octombrie 2017 alături de vicepreşedintele Alexandru Surdu. Vor lua parte la cea de-a 112-a Adunarea Generală ASTRA de la Carei şi acad.Marius Porumb şi acad.Emil Burzo preşedintele filialei Cluj Napoca a Academiei Române.

În cadrul manifestărilor de la Carei din perioada 13-15 octombrie 2017, conducerea Academiei Române  va fi prezentă la o întâlnire cu elevii  olimpici de la Liceul Teoretic Carei iar apoi, la Satu Mare se va întâlni cu conducerea judeţului şi directorii celor mai importante colegii de învăţământ.

Vă  reamintim că în data de 14 octombrie 2017  va avea loc ceremonia de dezvelire a bustului lui Mihai Eminescu la Carei.

Buletin de Carei

comentarii

de Natalia la 5 octombrie 2017 - 07:32

Frumos!
Sa mai vina la Carei si personalitati din Romania!

Lasati un comentariu