Vernisaj expoziţie AAP Satu Mare la Carei. Confuzii legate de asemănări de nume

• publicat la: 18 februarie 2018
Vernisaj expoziţie AAP Satu Mare la Carei. Confuzii legate de asemănări de nume

Duminică,18 februarie 2018, a avut loc  în Sala de expoziții de la parterul Castelului Károlyi din municipiul Carei  vernisajul expoziţiei de arte vizuale a membrilor Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare.

Organizatori au fost Consiliul Județean Satu Mare, Primăria Municipiului Carei, Direcția de Cultură Carei, Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”și Asociația Artiștilor Plastici Satu Mare.

Programul artistic a fost asigurat de Loredana Morar (folk) din Satu Mare, care a cântat şi în limba română şi în limba maghiară, limba sa maternă .

Moderator a fost  Cristian Rudăreanu. Au rostit alocuţiuni Hago Nandor, şef  secţie Muzeu Carei, Dragoş Georgescu, director la Fundaţia de promovare a turismului cultural, Cristian Rudăreanu şi  Gergely Csaba în calitate de preşedinte al AAP Satu Mare.

Cu numeroase dezacorduri de  exprimare în limba română, preşedintele AAP Satu Mare  a apreciat colaborarea cu autorităţile locale şi a scos în evidenţă importanţa centrului administrativ Carei în diverse perioade istorice. Din păcate, nu toate informaţiile oferite publicului corespund cu realitatea astfel că suntem nevoiţi să precizăm că traducătorul bibliei reformate la care a făcut referire, Karoli Gaspar, nu are nici o legătură cu familia grofilor Karolyi. Nici măcar una. A fost fiul unor imigranţi sârbi. Ca sursă de încredere pentru domnia sa îl menţionăm pe primarul oraşului care a recunoscut acest fapt la dezvelirea celui de-al doilea monument dedicat autorului bibliei reformate în Carei.

Tot preşedintele UAP Satu Mare a lăudat locaţia unde a fost vernisată expoziţia , Castelul Karolyi, spre deosebire de clădirea  sediu a Prefecturii şi Consiliului Judeţean care este, în accepţiunea domniei sale,..,,un buncher de beton,,.  Să fie oare deranjat de simbolistica românească din zona Oaşului  ce se află din belşug pe clădire  sau doar de arhitectura modernă total diferită de cea a castelului careian?

Un număr de 24 de artişti au expus 70 de lucrări  în cele două săli de expoziţie de la parterul castelului, săli aflate în vecinătatea liftului. Creaţiile artiştilor din întreg judeţul vor putea fi admirate timp de 2 săptămâni, până în data de 3 martie 2018.

 

Au fost prezenţi doar reprezentanţi ai presei locale precum şi fotograful de la Fundaţia de promovare a turismului local.

Lasati un comentariu