300 de careieni cer respect, siguranţă şi respectarea legii. Primarul din Carei către consilieri…,,Felicit acei consilieri care nu se sperie de 300 de semnături…,,

• publicat la: 28 aprilie 2018
300 de careieni cer respect, siguranţă şi respectarea legii. Primarul din Carei către consilieri…,,Felicit acei consilieri care nu se sperie de 300 de semnături…,,

Şedinţă cu scântei la  Consiliul Local Carei. O parte din Declaraţiile locuitorilor din zona Bârsan-Ghica-Dr.Marinescu din Carei care au participat la şedinţa CL de vineri 27 aprilie 2018 sunt trecute sub tăcere de agenţia de presă din Primăria Carei. Un tabel cu peste 300 de semnături a fost depus la Primărie dar doleanţele lor sunt ignorate de conducerea oraşului. Pe pagina oficială a Primăriei Carei nu apar declaraţiile careienilor de la şedinţa de CL şi nici desfăşurarea Dezbaterii
Publice la care aceştia au luat parte cu 2 zile înainte.

Vineri, 27 aprilie 2018, la sediul Primăriei Carei a avut loc şedinţa ordinară a CL Carei. Pentru că la şedinţă au participat peste 20 de locuitori ai zonei Bârsan-Ghica-Dr.Marinescu, primul proiect de hotărâre dezbătut a fost cel care viza aprobarea proiectului privind construcţia de locuinţe sociale în zona amintită.

Locuitorii care au făcut deplasarea la Primăriei sunt contribuabili oneşti, persoane cu familii şi responsabilităţi, deranjaţi de faptul că nu au fost consultaţi DELOC înainte de redactarea acestui proiect de construire de locuinţe sociale în vecinătatea lor. Atitudinea  mai marilor oraşului la adresa lor a fost una de superioritate şi de desconsiderare a problemelor lor ridicate.

Oamenii au fost disperaţi de-a dreptul în contextul în care practic au fost puşi în faţa unui fapt împlinit!

Încercările de cosmetizare a situaţiei de către primarul Kovacs nu au reuşit să păcălească vigilenţa contribuabililor careieni.

Primarul a încercat să sensibilizeze asistenţa prin declaraţiile sale privind asigurarea  siguranţei şi civilizaţiei în zona respectivă cu ajutorul banilor europeni, recunoaşte că sunt construcţii ilegale în zonă şi lipseşte siguranţa cetăţeanului dar nu specifică DE CE nu a întreprins nimic până acum pentru asigurarea siguranţei cetăţenilor în condiţiile în care are un serviciu de Poliţie Locală subordonat.

,,propun ca această zonă haotică, dezorganizată să reorganizăm, dorim să creştem siguranţa în zonă, să fie civilizaţie, ptrebuie să accesăm acest proiect,primim 98% bani europeni pentru realizarea lui….nu vrem să aducem acolo drogaţi şi nebuni ci doar să punem la punct.Nu putem renunţa la acest proiect…există acolo construcţii ilegale iar acum avem şansa să punem la punct…,, a afirmat primarul Kovacs.

Primul care a luat cuvântul din partea locuitorilor careieni nemulţumiţi a fost Hevele Roland. Acesta a specificat că a fost depusă o Petiţie în care se găsesc toate datele  despre situaţia în care ei sunt obligaţi să trăiască.

Primarul i-a promis că va face ordine în zonă dar contribuabilul careian  a intervenit şi a afirmat că…,, NOI trăim acolo şi noi ştim cum este.Am vorbit şi cu rromii de lângă noi şi nici ei nu sunt de acord să construiţi locuinţele sociale acolo.Nu vrem probleme în plus! altfel aţi vedea lucrurile dacă aţi locui acolo.Cred că acest proiect se poate face şi în altă parte. Acolo NU E viabil! Dacă aţi frezut că părerea noastră contează TREBUIA să ne întebaţi înainte de a pune pe masă acest proiect…hai să fim sinceri! credeţi că  o locuinţă socială schimbă mentalitatea?,,

Au intervenit şi alţi contribuabili careieni prezenţi la şedinţă dar aşa cum pe pagina Primăriei  Carei nu a fost consemnat nimic despre Dezbaterea Publică pentru acest proiect aşa  nu au fost consemnate nici intervenţiile de la şedinţa de CL de vineri 28 aprilie 2018.

,,eu stau lângă gura rromilor, chiar lângă ei şi ştiu  cum este! Ne e destul ce avem cu ei nu mai vrem în plus.Dacă mai aduceţi alţii va fi mai mare haos.Nu e uşor să trăim între ei. DVS nu ştiţi !!! una e ce scrie acolo pe hârtii şi alta e ce trăim noi….,, a afirmat o doamnă de 80 de ani care are grădina împrejmuită cu sârmă ghimpată ca să se poată bucura de roadele muncii sale.

A  intervenit şi Monica Radu, şef birou Asistenţă socială care a promis că vor fi respectate criteriile de acordare a locuinţelor sociale, că va exista supraveghere video în zonă. Consiliera UDMR  Eva Mărginean a apreciat prezenţa locuitorilor la şedinţa CL  fapt ce dovedeşte responsabilitatea acestora. A considerat că temerile lor sunt justificate şi trebuie o rezolvare imediată a problemelor, măsuri concrete în viitor.

La şedinţa CL de vineri 28 aprilie au participat şi doi dintre proprietarii de locuinţe care au trecute pe adresa lor numeroase persoane necunoscute!!! Faptul este de o gravitate deosebită şi a fost semnalat şi la Dezbaterea Publică şi la vizita viceprimarului Keizer  la locuinţele lor.

,,Eu locuiesc pe strada Dr.Marinescu la nr.8 şi am trecute 13 PERSOANE la mine în spaţiu locativ! Când am venit să reclam situaţia am fost trimis la Poliţie, de acolo înapoi la Primărie şi tot aşa. Nimeni nu o luat măsuri! am scos CF ul şi apare că eu şi soţia a, semnat pentru ei. Cine a semnat în locul nostru????Când rromii primesc ajutoare vin la noi să le vândă şi cumpără băutură. ei n use vor integra niciodată! Avem aici vecini de 90 de 87 de ani care sapă grădina şi pun porumb  şi ei fura porumbul….nici Poliţia nu mai răspunde la reclamaţii. să nu facem lagă acolo la noi mai bine să faceţi locuinţele la Piaţa de animale!,, a afirmat dl.Ambruş.

Un alt contribuabil a afirmat că ,,au fost construite locuinţe sociale şi pe  strada Uzinei, au şcoală dar tot nu se integrează. De ce nu se văd rezultatele dacă se fac pentru ei atâtea? Câţi dintre cei care vreţi să ne aduceţi acolo alte familii de rromi vreţi să veniţi să vă mutaţi în locul nostru???Eu nu cer de la nimeni nimic  dar am ajuns să nu mai pot lăsa copii singuri pe stradă la joacă…,,

Titel Timoc  întreabă consilierii dacă se doreşte asigurarea unor condiţii mai bune pentru rromii din acea zonă sau de fapt  se doreşte aducerea, comasarea rromilor din tot oraşul în această zonă?

Primarul Kovacs promite că…,,cei din construcţiile ilegale îi mutăm dar numai pe cei care merită. Promit că nu vom duce recalcitranţi,,.

Hevele Roland, semnatarul petiţiei în numele locuitorilor  din zonă, remarcă faptul că în 20 d eani nu au fost luate măsuri pentru creşterea siguranţei cetăţeanului în zonă…..,,Nu a fost important până acum? nici chestii banale nu au fost rezolvate,,.

La dezbaterile pe această temă a intervenit şi viceprimarul Keizer care recunoaşte că după Dezbaterea publică şi vizita sa în teren  ,,este o problemă cu buletinele  acolo,,.

Deşi afirmaţia domniei sale a fost făcută în public, la şedinţa de Consiliu Local, în faţa camerelor de filmat, aceasta nu a fost consemnată de  către agenţia de ştiri a primăriei şi nici nu apare pe pagina Primăriei Carei la relatările despre cele discutate în faţa consilierilor.

Viceprimarul a mai afirmat că nu vor fi duse în noile locuinţe sociale nici drogaţi şi nici şmecheri şi că trebuie ,,să încercăm  că altfel nu putem face nimic.Rolul nostrueste foarte greu, suntem 10 care vrem să vă convingem pe voi. La noi nu este problemă cu rromii, lucrează la primărie 40 , mai ales la biroul de asistenţă socială avem nişte fete cu care nu avem probleme,,.

Pe parcurs a mai intervenit şi Carmen Egli , şef birou proiecte, care a scos în evidenţă faptul că vor exista sisteme de supraveghere video şi că se vor duce oameni din categorii defavorizate.

De pestrada Ion Ghica a luat cuvântul Tătar Marcel  care este de părere  că rromii nu se vor integra şi că se face discriminare între careienii care îşi plătesc conştiincios taxele şi impozitele şi rromi.

,,le cunosc comportamentul şi mentalitatea …nu se vor integra….lucrez de 24 de ani , vin acasă de la lucru şi nu mă pot odihni de muzica lor, ei primesc totul pe tavă iar eu am muncit pentru orice lucru pe care îl am. Noi nu primim nimic . Nici rromii de aici nu vor să se aducă alţii, am vorbit cu ei să vină la şedinţă dar au spus că nu vin că li s-a spus că dacă vin li se taie ajutoarele sociale. Dacă tot sunt fonduri de ce nu se fac pentru tineri, oameni care merită….Seara ne este frică să ieşim pe stradă…peste 50% din cei de acolo nu au forme legale….,,

După această intervenţie Primarul Kovacs a dorit să se închidă subiectul. ,,să închidem acest subiect. Sugerez consilierilor să voteze proiectul,,.

Consilierul Ciută a intervenit înainte de închiderea discuţiilor privitoare la construirea de locuinţe sociale.

,,…problema nu este uşoară din punctul meu de vedere. E bine că se construieşte dar categorial la care ne referim este discriminată pozitiv. De 12 ani se tot încearcă integrarea lor, plătim bani mulţi pentru programe, au şcoli, mese gratuite, dar nu se văd rezultatele. Pe câţi dintre ei i-am determinat să se angajaeze? Se putea găsi o altă zonă în care ei să stea liniştiţi. Ajutăm acum 56 de familii şi sacrificăm de trei ori mai multe? E clar că vor veni acolo şi alte familii. să fim corecţi şi să spunem că vrem să golim blocul fost agro şi cel de pe Doina. Putem să găsim o zonă unde să nu deranjeze!

Am încercat să mă pun în locul oamenilor care trăiesc acolo…Ne-am grăbit şi nu am căutat o zonă retrasă unde ei pot asculta muzica la maxim. Pentru mine toţi sunt egali indiferent de culoarea pielii dar trebuie găsit un echilibru,,.

După solicitarea  primarului  privind găsirea unei soluţii pentru ieşirea din impas, consilierul Ciută a atras atenţia că ,, ne chinuim de peste 10 ani pentru lărgirea intravilanului, nu suntem în stare să facem un PUZ. să găsim alt teren pentru aceste locuinţe. Aţi  afirmat acum că va fi linişte acolo. De ce nu încercaţi să luaţi măsuri d eacum şi să demosntraţi că sunteţi capabili să asiguraţi liniştea. Dacă oamenii vor vedea că se mişcă ceva vor avea încredere….,,

Atmosfera din sala de şedinţa a fost una deosebit de încinsă, contribuabilii careieni  veniţi din zona cu probleme  înţelegândcă jocurile sun…făcute.

,,Noi cu ce am greşit? De ce ne aduceţi acol oalte familii de rromi? Noi tăcem şi plătim taxele şi impozitele…voi 10 oameni hotărâţi pentru noi, peste 300? bine am zis că jocurile sunt deja făcute…,,.

În această atmosferă, proiectul a fost supus la vot şi a întrunit o abţinere din partea consilierului Ciută iar ceilalţi consilieri au votat pentru construirea de locuinţe sociale în zona menţionată.

La finalul şedinţei de CL, primarul Kovacs a adresat felicitări consilierilor…..Felicit pe acei consilieri care nu s-au sperit de 300 de semnături pentru că oriunde am pune ar fi nemulţumiţi.

Contribuabilii careieni nemulţumiţi au afirmat că vor continua demersurile pentru ca în jurul locuinţelor lor să nu se construiască locuinţe sociale.  Nemulţumirea lor constă şi în faptul că nu au fost consultaţi înainte de demararea acestui proiect.

Cum rămâne cu eliberarea de acte de identitate de Serviciul de Evidenţă a persoanelor din subordinea Primăriei Carei pentru persoane care sunt necunoscute proprietarilor? Viceprimarul a recunoscut situaţia, Şeful departamentului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Naţionale Carei a fost prezent când oamenii au declarat şi au adus acte doveditoare în acest sens deci….Poliţia ar trebui deja să se autosesizeze.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu