Elevi şi profesori careieni în Belgia

• publicat la: 11 iunie 2018
Elevi şi profesori careieni în Belgia

În perioada aprilie 2018, un grup de elevi şi profesori de la Liceul Teoretic Carei a participat la Comines, Belgia, la  întâlnirea de proiect Erasmus + din cadrul Proiectului de Parteneriat Strategic interşcolar “La Ville Erasmus”.

Echipajele din cele 4 licee partenere din Italia,Franta şi România, s-au reunit la Colegiul  de la Lys din Comines(Belgia).Obiectivul a fost finalizarea proiectului Erasmus + „La Ville Erasmus”, despre oraşul ideal,proiect realizat de şcolile din Carei(România),Challans(Franţa),Napoli(Italia)şi Comines(Belgia).Liceul Teoretic Carei a fost reprezentat de 7 elevi,însoţiţide prof. Mentiu Gabriela si prof. Indrea Viorel.

Pe parcursul întâlnirii, atât elevii cât şi profesorii au avut parte de activităţi diverse. Au avut un  program deosebit de alert şi diversificat. Au vizitat două oraşe, Bruxelles şi Bruges.

La Bruxelles au avut oportunitatea de a vizita Parlamentul Belgiei, unde s-au intalnit cu deputatul ecologist  Jean-Marc  Nollet , care şi-a consacrat o parte a după-amiezii pentru a răspunde întrebărilor puse de elevi. Printr-un dialog foarte constructiv,a explicat funcţionarea sistemului politic belgian. La solicitarea echipajelor ,şi-a exprimat părerea despre un oraş  ideal,mai verde şi mai respectuos faţă de natură,dar care să ofere un cadru socio-economic eficace.

A fost derulatăşi o conferinţă care a avut ca tema acţiunea socială, componenta fundamentală a activităţii umaneţinută de Frederic Hallais,preşedintele CPAS. De asemenea delegaţiile au fost  invitate la primărie de către D-na primar Marie-Eve Debaquoit. Astfel elevii au putut să se familiarizeze cu problemele conducerii unui oraş. Această întâlnire a completat vizita noastră la Parlamentul Belgiei.

Ultimele două zile au fost consacrate materializării casei ideale şi reflecţiilor asupra permanentizării proiectului. Elevii au continuat crearea oraşului ideal „Utopia”cu ajutorul programului Minecraft, joc video educaţional axat pe creativitate și construcție.

Au prezentat pe grupe storytelling-uri,un scenariu în format electronic despre viaţa pe care o concep în oraşul ideal. Au realizat o macheta a unui oras ideal din materiale reciclabile, au montat o expozitie comuna privind casa ideala.  S-au prezentat multe idei, realizate in prealabil in cadrul atelierelor multinaţionale.

Spre deosebire de turismul tradiţional,aceste călătorii pun în evidenţă diferitele practici şcolare europene, importanţa practicării limbilor străine şi a cunoaşterii obiceiurilor locale. Când se lucrează împreună,când se leagă prietenii,idealul democratic european câştigă teren.

Aceasta fiind ultima întâlnire din cadrul proiectului, în ultima zi s-a realizat o evaluare a tuturor activităţilor derulate în cei doi ani, urmând ca fiecare şcoală participantă să întocmească raportul final.

Informațiile au fost transmise de coordonatorul de proiect, prof. Mentiu Gabriela.

 

Lasati un comentariu