Colecția de monede și bancnote Ovidiu Oprea

• publicat la: 11 aprilie 2019
Colecția de monede și bancnote Ovidiu Oprea

Înainte de a face cunoștință cu valoroasele piese din colectia de monede si bancnote a lui Ovidiu Oprea din Sanislău  am remarcat modul organizat în care sunt păstrate, grija cu care dă fiecare pagină a albumelor prezentate și  detaliile oferite pentru fiecare monedă sau bancnotă.

Suntem acasă la Ovidiu Oprea, pasionat de numismatică dar si de istorie. Privirea fuge de la rafturile pline de cărți valoroase la albumele doldora de bancnote din toate țările lumii. Mai sunt și monedele. Chiar și din cele găurite care circulau în România după 1905. Curiozitatea de îndeamnă să întrebăm de când datează pasiunea de a colecționa…bani?  Răspunsul vine instant… De 34 de ani, de când era elev în prima clasă de școală.

,,Atunci am găsit o monedă aruncată pe jos , un creițar. A fost începutul. Acum corespondez cu colecționari  de pe tot mapamondul…Mă bucur că familia mă înțelege și mă susține,,.

Organizat, extrem de calculat, atent la detalii, responsabil și atras de tot ceea ce înseamnă vechi, Ovidiu Oprea  ne expune pe larg întreaga sa colecție de banconote și monede  de care este foarte mândru.

Scotocește după bani vechi pe internet, pe la târguri de profil sau de antichități  sau pe la cunoștințe. De multe ori se întorcea acasă cu mâna goală, deoarece piesele erau prea scumpe. Totuși dragostea pentru numismatică l-a făcut  să  meargă mai departe.

„Bancnotele sunt mult mai greu de procurat decât monedele. Ele s-au păstrat mai greu, rezistă mai greu”  ne spune colecționarul .

Se mândrește cu fiecare piesă a colecției sale. Știe povestea fiecăreia.  Are chiar și bonuri valorice, străbunicele  tichetelor de masa de astăzi. E vorba de bonurile de pâine sau mâncare care circulau în Austria în perioada 1919-1922.

Găsim în colecția lui și tichete de orez din China.

Cea mai mare bancnotă din lume se regăsește în colecția din Sanislău. Dar și cea mai mică.

.

GALERIE FOTO

Colecționarul crede în valoarea pasiunii sale care are  puterea  de a dăinui peste timp: „Aceste colecții nu o să-și piardă  niciodată valoarea, oricine vrea să aibă lucruri de valoare care să se păstreze în timp poate să investească în asta pentru că nu va da niciodată greș.”

Buletin de Carei

Lasati un comentariu