A luat naștere filiala sătmăreană a Uniunii Ziariștilor Profesioniști

• publicat la: 13 februarie 2020
A luat naștere filiala sătmăreană a Uniunii Ziariștilor Profesioniști

Între o amenințare cu moartea și numeroase hărțuiri și chiar linșaj mediatic am  dat curs astăzi  invitației de participare la constituirea filialei sătmărene a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, eveniment ce a avut loc  în sala multimedia a Bibliotecii Județene. Au venit special pentru acest moment președintele Doru Dinu Glăvan precum și purtătorul de cuvânt al UZPR, Miron Manega.

În fața unei săli pline au fost făcute cunoscute de către  președintele Doru Dinu Glăvan activitățile desfășurate precum și cele viitoare, intențiile de dezvoltare a Uniunii.
”Ca uniune de utilitate publică și creație jurnalistică avem obligația să facem și anumite activități, către publicul larg. Meseria de jurnalist este una de utilitate publică,,.

Doru Dinu Glăvan a relatat și despre odiseea încercărilor de a impune, la nivel legislativ, în Parlamentul României, data de 28 iunie ca Zi canonică a Ziaristului Român, 28 iunie 1883 fiind ziua în care Mihai Eminescu a fost scos cu forța din presă și băgat în cămașa de forță, fiind declarat oficial nebun.

În intervenția sa, Miron Manega a vorbit despre Mihail Manoilescu, unul dintre cei mai mari economişti români, fost Guvernator al Băncii Naţionale și a reliefat uriașa dimensiune spirituală și universalitatea lui Mihai Eminescu, menționând câteva aspecte mai puțin cunoscute despre poetul nostru național. Este mai puțin cunoscut faptul că printre studiile românului  absolut se află şi unul care poartă numele de Teoria Statului Organic, viziune care a stat la baza exploziei economice a Braziliei in perioada 2000 – 2012.  Ca o confirmare a acestui lucru, Jeronimo Moscardo, ambasador al Braziliei în România, a făcut în anul 2003, cu ocazia decernării de către Academia Română a titlului Doctor Honoris Cauza, o afirmaţie  surprinzătoare:  “Mulţumesc României şi în special domnului Eminescu pentru faptul că Brazilia a cunoscut cea mai mare creştere economică din lume.”

La manifestare a răsunat  imnul UZPR, pe versuri compuse de Miron Manega, un cântec din care transpare chintesența jurnalistului: „Ție ți-a fost dat / Și ți-a fost lăsat / Să fii mărturia / Clipei – veșnicia / Ia-ți zălog doar conștiința ta”, iar refrenul subliniază un adevăr ,,dureros de dulce”- ,,Nu te amăgi / Cât ești printre vii, / Că vei fi bogat / Prin ce-ai consemnat, / Istoria este plata ta”.

Nou înființatei filiale cu peste 20 de membrii i-a fost acordată placheta Centenar. Toți cei prezenți au fost de acord ca președinte al filialei sătmărene să fie desemnat Dumitru Țimerman.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu