Un deputat acuză UDMR că împiedică recunoașterea Limbii Semnelor Române ca limbă maternă pentru persoanele surde

• publicat la: 11 februarie 2020
Un deputat acuză UDMR că împiedică recunoașterea  Limbii Semnelor Române ca limbă maternă pentru persoanele surde

,,Politicienii UDMR urăsc limba română, o doresc alungată chiar din limbajul semnelor pentru persoanele cu deficiențe de auz!,,  scrie parlamentarul  Marius Pașcan pe pagina sa de Facebook.

“Când am început să înțeleg nevoia persoanelor surde de a li se recunoaste Limba Semnelor Române ca limba lor maternă, limba în care gândesc și se exprimă, limba în care copiii surzi şi cu deficiențe de auz ar trebui să învețe și să își susțină examenele, mi s-a spus că primii care vor bloca o asemenea inițiativă vor fi cei de la UDMR. Am refuzat avertismentul. Mi se părea cel puțin absurd ca o comunitate care și-a cerut dreptul de a studia si comunica în limba maternă cu instituțiile statului român să se opună. Astăzi a trebuit să recunosc că naivitatea mea a costat demersul de a promova această lege.

La un pas de a promova astăzi legea în Camera Deputaților, UDMR a cerut retrimiterea acesteia la comisia de specialitate (Drepturile Omului), pe motiv că legea ar avea nu se ştie ce probleme. Nu a fost deloc clar ce impută. În toată perioada cât a stat în dezbatere, UDMR nu a depus un amendament prin care să arate ce nu ar fi în neregulă. Azi, la vot final, au blocat promovarea legii.”, a scris și deputatul  Adriana Săftoiu pe pagina sa de Facebook.

,,Cum rămâne cu elevii surzi care învață în LSR, dar li se cere să susțină examenele în limba română la fel ca unor copii auzitori, nu mai e treaba UDMR. Mi se pare normal ca elevii maghiari să dea examenele în limba lor maternă şi să susțină un examen la limba română la un nivel diferit de un elev care are româna ca limbă maternă. Dar un elev surd nu are acest drept din perspectiva UDMR.

Limba Semnelor Române e limbă de sine stătătoare, cu propriile reguli de gramatică, topică, sintaxă. E o nedreptate revoltătoare pentru acești oameni. Si nedreptatea aceasta durează de ani de zile, în condițiile în care 48 de țări au recunoscut de zeci de ani limba semnelor ca limbă maternă pentru persoanele surde din acele ţări. Inclusiv Ungaria”, a mai adăugat  deputatul Adriana Săftoiu.

30 de mii de români cu deficiențe de auz trăiesc în România în totală izolare.

Comentariile sunt de prisos pentru astfel de reacții din partea parlamentarilor UDMR, un ONG care primește finanțare de la statul român.

 

Lasati un comentariu