Armata României e la datorie! Izoletă și Spital construite în timp record

• publicat la: 21 martie 2020
Armata României e la datorie! Izoletă și Spital construite  în timp record

Armata României este conștientă de rolul său important de a veghea la siguranța și securitatea teritoriului și populației statului român.  Momentan este implicată în efortul național de prevenire și limitare a răspândirii COVID-19.

Au fost dispuse toate resursele umane, tehnice și materiale, necesare pentru ridicarea rapidă și în cele mai bune condiții a spitalului mobil „ROL 2” în incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni.

Această formațiune mobilă, care va avea corturi medicale și containere cu unități de triaj, laborator, radiologie, sterilizare și zonă de decontaminare, va fi operațională în aproximativ 5 zile și va trata cazurile uşoare și medii de infectare cu COVID-19.

Prezent la fața locului, șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a mulțumit tuturor militarilor și personalului civil care depun un efort susținut pentru ca această facilitate să fie operabilă în cel mai scurt timp.

Tot în contul efortului comun de împiedicare a răspândirii COVID-19, cercetătorii militari au realizat, într-un timp record, un Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC (tip izoletă).

Echipamentul asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2, și este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă. Produsul dezvoltat de cercetătorii militari îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate.

Prototipul a fost finalizat în data de 16 martie, fiind realizat în colaborare cu operatorul economic STIMPEX SA, specializat în în producția de echipamente de protecție CBRN, care a pus la dispoziția echipei de cercetare, cu titlu gratuit materiale, materii prime și manopera, având la bază proiectul de cercetare realizat în cadrul MApN.

Produsul a fost testat și omologat, în perioada 18 – 19 martie, de specialiști din cadrul Departamentului pentru armamente și cercetători științifici din cadrul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN si Ecologie și ACTTM “.

S-au creat astfel condițiile necesare pentru demararea procesului de producție, în cel mai scurt timp, a acestei izolete de concepție 100% românească în țară, de către STIMPEX SA, în colaborare CN ROMARM SA.

Lasati un comentariu