Avem în județ 161 clădiri de unități de învățământ neautorizate

• publicat la: 3 martie 2020
Avem în județ 161 clădiri de unități de învățământ neautorizate

În ședința lunară a Colegiului Prefectural de astăzi, 3 martie, condusă de prefectul Radu Bud, a fost prezentată ”Analiza privind implementarea măsurilor din Planul Național Comun de Acțiune pentru siguranța elevilor și a cadrelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar și zonele adiacente acestora – semestrul I an școlar 2019-2020”.

În cursul semestrului I al anului școlar 2019-2020, Instituția Prefectului, Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare, Inspectoratul Județean de Jandarmi Satu Mare, Inspectoratul Școlar Județean și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Satu Mare au pus în aplicare măsurile din ”Planul Teritorial Comun de Acțiune” pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar de pe raza județului Satu Mare pentru anul școlar 2019-2020.

Relevant este faptul ca în acest an școlar, la zi, toate unitățile școlare, au încheiat acorduri de cooperare cu subunitățile de poliție de pe raza de competență, în vederea prevenirii fenomenului infracțional, existând o bună colaborare între aceste instituții, care de altfel au același obiectiv comun – ”prevenirea și reducerea fenomenului infracțional în zona unităților de învățământ preuniversitar”.

La nivelul județului Satu Mare, pentru anul școlar 2019 – 2020 activează 132 unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică care sunt frecventate de circa 51.211 de elevi.

Toate cele 132 unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică de pe raza județului sunt în responsabilitatea efectivelor de poliţie din cadrul I.P.J. Satu Mare, iar pentru fiecare unitate de învățământ a fost desemnat cel puțin câte un polițist care răspunde de prevenirea şi combaterea fenomenului ilicit în incinta acestora.

Cu toate acestea, în primul semestru a anului școlar 2019-2020 au fost sesizate opt infracțiuni.

Una dintre principalele cauze care au favorizat producerea faptelor antisociale o reprezintă lipsa, în unele cazuri, unor forme de pază și supraveghere eficiente. Astfel, dintre cele 132 unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică din județ, 74 de grădinițe și 47 de școli gimnaziale nu dispun de nici un fel de formă de pază sau sisteme de supraveghere video.

Printre propunerile pentru îmbunătățirea climatului de siguranţă publică în zona unităților de învăţământ preuniversitar în perioada următoare se numără asigurarea cu mijloace de pază, cu accent pe cele de supraveghere video, a tuturor unităților de învățământ preuniversitar și responsabilizarea unor persoane, fie cadre didactice, fie alte categorii de angajați din unitățile școlare, pentru supravegherea și monitorizarea elevilor, în timpul și în afara orelor de curs, respectiv pe timpul pauzelor.

Cele 132 de unități de învățământ cu personalitate juridică dețin 476 de clădiri, dintre care pentru zece unităţi de învăţământ din mediul rural s-a emis decizie de suspendare temporară a activităţii.

Dintre cele 476 de clădiri, 106 nu necesită Autorizaţii de Securitate la Incendiu – fiind clădiri construite înainte de 1992 și asupra cărora nu s-au realizat intervenţii, 161 de clădiri sunt neautorizate, iar restul autorizate.

De menţionat faptul că legislaţia specifică şi obligaţiile administratorilor imobilelor şi a directorilor unităţilor de învăţământ au fost prezentate de-a lungul anilor în şedinţele organizate la nivelul Instituţiei Prefectului, Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a unităţilor administrativ teritoriale. În ultimii ani, datorită acestor întâlniri periodice s-a reuşit autorizarea mai multor clădiri cu destinaţia – unitate de învăţământ.

Materialele prezentate în ședință pot fi studiate accesând link-ul: https://sm.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/alte-activitati/colegiul-prefectural/colegiu-p-03-03-2020/

 

 

Lasati un comentariu