14 mai 1970. Au trecut 50 de ani de la inundațiile catastrofale din județ

• publicat la: 14 mai 2020
14 mai 1970. Au trecut 50 de ani de la inundațiile catastrofale din județ

Mai 1970 a fost un moment de grea încercare pentru sătmăreni, căruia i-au făcut față printr-o mobilizare exemplară, printr-un spirit civic extraordinar. Le-au fost alături români din întreaga țară dar, și cetățeni din multe state ale lumii, care au donat bani, alimente, medicamente, îmbrăcăminte, stații de filtrare a apei, generatoare, bărci. În oraș au fost amenajate 25 de puncte de desfacere a produselor alimentare și a altor mărfuri, mai multe autocamioane magazin s-au deplasat pe străzi împărțind ajutoare sinistraților. Cartierul Someșul, cuprinzând străzile Chendi, Barițiu, Argeșului, Anton Pann, Ion Ghica, a fost denumit simbolic Cartierul „Solidarității”.

Cei 57 de km de diguri au fost consolidați cu toate forțele umane de care dispunea orașul în acel moment. Toată suflarea avea un singur scop: protejarea orașului și a bunurilor adunate de o viață.

Sunt acoperite de ape arterele principale ale orașului, întreg cartierul gării, Calea Traian, Grădina Populară, Parcul Lucaciu, străzile Margaretelor, Fabricii, Chendi, Egalității, Trandafirilor, Ștefan cel Mare, Ghica, Lazarului, Argeșului, Pionierilor, Republicii, Arțarilor, Anton Pann, Scânteii, Engels, Progresului, Botizului, Coșbuc, Piața Mică, în total 171 de străzi, cu o suprafață de 1.062.342 mp. Oamenii încearcă să se salveze improvizând plute din butoaie, scânduri, grinzi, cauciucuri. Sunt salvați peste 6.000 de oameni, în special copii și femei, în condiții deosebit de grele.

GALERIE FOTO

O urmare a inundațiilor din mai 1970 este dezvoltarea accelerată a orașului care a renăscut în câteva luni de zile.  Viitura de 702 cm de pe Someș din 11 – 13 iunie 1970 găsește digurile refăcute. S-au construit aproximativ 4.000 de apartamente, în mai puțin de un an de zile s-au dat în folosință cartierele Solidarității, 14 Mai, Micro 14, Carpați I. Odoreul va deveni comună model. Se construiește pe strada Botizului, pe strada Chendi, Barițiu, Argeșului, Ghica, Pionierilor, Anton Pann, acolo unde furia apelor a distrus totul cu puțin timp în urmă.

sursa Muzeul Judetean Satu Mare

Lasati un comentariu