Pe 2 septembrie 1848 s-a format oastea populară sub conducerea lui Avram Iancu

• publicat la: 2 septembrie 2020
Pe 2 septembrie 1848 s-a format oastea populară sub conducerea lui Avram Iancu

Pe 2 septembrie 1848 s-a format oastea populară sub conducerea lui Avram Iancu. După cea de a treia „Adunare Nationala” de la Blaj, unde cei peste 60.000 de participanti au declarat răspicat faptul că nu recunosc „uniunea” Transilvaniei cu Ungaria si au reafirmat în acelasi timp revendicările țărănimii iobage, a luat naștere oastea populară condusă de Avram Iancu.

Oastea populară din zona centrală a Munților Apuseni ai Transilvaniei a avut ca arie de recrutare a luptătorilor satele din jurul orasului Câmpeni.

 Legiunea „Auraria Gemina” este una dintre cele cinsprezece legiuni romanesti organizate intre 1848-1849 pentru a lupta impotriva trupelor maghiare din Transilvania. Avram Iancu avea pe atunci rangul de prefect, unul echivalent cu cel al unui general de armată si a condus această mare unitate militara până în toamna anului 1849, dupa ce a fost înăbușită revolutia maghiară si armata maghiară s-a predat trupelor țariste și austriece.
Prefectura de pe raza căreia erau recrutati luptătorii legiunii era pe atunci împărțită în două viceprefecturi, iar la rândul ei, fiecare viceprefectura era împărțită în patru tribunate.
Legiunea „Auraria Gemina”, condusă de însuși Avram Iancu, care avea rangul de prefect, a dus lupte grele împotriva trupelor si organizatiilor paramilitare maghiare între 1848 si toamna anului 1849, când legiunea este desființată.
sursa glasul.info

Lasati un comentariu