Cine va elibera Monumentul Ostașului Român de la Carei?

• publicat la: 2 noiembrie 2020
Cine va elibera Monumentul Ostașului Român de la Carei?

Am aniversat și cel de-al 76-lea an de la eliberarea orașului Carei. La 25 octombrie 2020. A coincis  cu Ziua Armatei. Ceremonii oficiale pe platoul din fața  Monumentului Ostașului Român, monument de for public, simbol al luptei de eliberare a pământului românesc.

Acum 76 de ani, ostașii Armatei Române luptau eroic și dovedeau dușmanul hortyst ce ocupase Careiul în toamna anului 1940. Victoria lor a permis românilor expulzați și refugiați în urma aplicării Dictatului de la Viena să revină la casele lor. Cuvintele  nu pot exprima nici grozăviile trăite  ca român în 1940, nici viața de refugiat din cei 4 ani dar nici zbaterile din sufletul lor la reîntoarcerea acasă, la revederea vetrei lor. Fiecare familie de român de aici are povestea ei din cei 4 ani de amare suferințe. Revenirea  nu a însemnat doar reconstrucția caselor afectate  de război și distrugeri intenționate ci și drumuri bătătorite pentru recâștigarea numelui românesc.

Unul dintre fii acestui neam românesc, moroșanul Gheza Vida, a găsit de cuviință ca să ridice  în memoria ostașilor eliberatori de țară românească, un monument. Monumentul Ostașului Român. A fost dezvelit la data de 25 octombrie 1964. Sculptorul Vida a colaborat cu arhitectul Dâmboianu iar opera lor e una dintre cele mai remarcabile din România. Imaginea Monumentului Ostașului Român nu lipsea din niciun manual școlar și nici relatările despre luptele de eliberare.

Pentru Carei, Monumentul Ostașului Român este km 0. Este simbolul libertății noastre, a românilor.

Cum ar reacționa sculptorul Vida  și arhitectul Dâmboianu dacă ar vedea că opera lor este la ora actuală atent camuflată de o pădure de tuia atent  îngrijită? Cu siguranță nu la fel cum reacționează înaltele oficialități ale statului ce vin an de an să se închine în fața acestui important monument de Ziua Armatei.

Pe timp de pace, Armata Română își sărbătorește ziua pe ascuns, adică ferită de privirile localnicilor obișnuiți să fie mereu parte la aniversare. Detașamente întregi de militari stau de strajă la un monument care nu le este vizibil, practic  stau de strajă în fața arborilor de tuia ce depășesc 9 m înălțime.

Este un afront adus poporului român, simbolurilor sale, armatei sale eliberatoare. Pentru că vorbim de  un simbol al luptei de eliberare de pământ românesc.

S-au perindat la Carei șefi de stat, premieri și miniștri care nu au catadicsit sau nu au îndrăznit să tragă de urechi administrația locală pentru ascunderea cu bună știință a acestui monument.

Demnitatea și dragostea de neam se diminuează invers proporțional cu accederea pe cele mai înalte trepte ale ierarhiei în stat?

Nu acesta este exemplul pe care trebuie să îl prezentăm tinerei generații, copiilor  și nepoților noștri, ca mod de prețuire și păstrare a unui monument simbol al luptei de eliberare națională.

Știu că trăiesc în orașul în care solicitarea amplasării unui catarg cu drapel românesc pe domeniul public este considerată de primar o provocare, că au fost  înlăturate de pe clădirea primăriei plăcile oficiale cu însemnele statului, că am avut șicane  ani de zile până a  obține aprobările pentru bustul lui Mihai Eminescu și Monumentul comemorativ al refugiaților din 1940  dar  parcă s-ar cădea ca și cei care au jurat credință patriei și beneficiază din plin de tot felul de avantaje să se implice și să elibereze Monumentul Ostașului Român.

Jertfa de sânge a ostașilor români din acel 25 octombrie 1944 o cere!

Daniela Ciută

 

 

 

 

comentarii

de Maria la 2 noiembrie 2020 - 20:43

Indiferenta autoritatilor spune multe despre ceea ce sunt oamenii acestia cu functii inalte care se uita fara sa vada,care vad fara sa le pese si care sunt preocupati EXCLUSIV de privilegiile lor,de scaunele pe care s-au instalat votati de noi(prosteste)si de care se agata cu disperare.Mi se pare rusinos si revoltator sa vad,an de an,perdeaua de tuia tot mai mare,la fel si nesimtirea celor care o lasa sa creasca tot mai mare.

Raspunsuri

Lasati un comentariu