Studenți români împușcați pe loc de către horthyști pentru că felicitau trupele române pentru cucerirea Odesei

• publicat la: 20 noiembrie 2020
Studenți români împușcați pe loc de către horthyști pentru că felicitau trupele române pentru cucerirea Odesei

20 Noiembrie 1941: trei studenți români din Cluj au fost împușcați pe loc de către horthyști pentru un anunț prin care felicitau trupele române pentru cucerirea Odesei.

Cu ocazia căderii Odesei, trei studenți români din Cluj-Napoca au pus un anunț la Universitate: “Victorioasele trupe române au cucerit Odesa și urmează să cucerească Ardealul, care a fost doar cedat temporar ungurilor”.

Replica maghiarilor horthysti a fost cumplită; au fost împușcați pe loc.

Cucerirea Odesei de către trupele române oferea un dram de speranță și pentru românii transilvăneni că este posibilă o revenire a teritoriului Transilvaniei la Țara Mamă, la România.

Însuflețiți de vestea victoriei Armatei Române de la Odesa, trei tineri studenți români au recurs la aroganța supremă pentru acele vremuri crunte de ocupație sub care se afla Cluj Napoca, sufocată de trupele horthyste. La Universitatea din Cluj, cei trei tineri studenți români au pus următorul anunț:

Victorioasele trupe române au cucerit Odesa și urmează să cucerească Ardealul, care a fost doar cedat temporar ungurilor”.

Reacția regimului de ocupație, a horthyștilor, a fost una barbarică: toți cei trei studenți români au fost împușcați pe loc.

Se ridică acum întrebarea de ce nu există la Cluj-Napoca un monument închinat în memoria acestor bravi studenți, și există în schimb statuile unor unguri vinovați de-a lungul istoriei de etnocid… Clujenii prețuiesc numai istoria băgată samavolnic pe gât de Lucian Boia, Sabin Gherman și alți astfel de zvârcolaci antiromâni?

sursa Glasul

Lasati un comentariu