1 iunie – Ziua internațională a copilului

• publicat la: 1 iunie 2021
1 iunie – Ziua internațională a copilului

Ziua internațională a copilului este sărbătorită în România și în alte aproximativ 50 de țări, la data de 1 iunie. De asemenea, o zi dedicată copilului este celebrată la date diferite în peste 100 de state, informează Agerpres.

 Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferința mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. Decizia instituirii unei zile pentru protecția copiilor a fost adoptată de către Federația Democratică Internațională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfășurată la Moscova.
La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului. Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenție deosebită copiilor, care reprezintă generația de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate țările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată „ca o zi a fraternității și înțelegerii între copiii de pretutindeni, a activităților dedicate promovării idealurilor și obiectivelor Cartei și bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea și lărgirea eforturilor pe care Națiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume”, potrivit www.un.org.

Rezoluția recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviință, deci nu neapărat 1 iunie, dată la care este sărbătorită în România. Organizația Națiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declarația Drepturilor Copilului în 1959 și Convenția asupra Drepturilor Copilului în 1989.
La 16 noiembrie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 Iunie – Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, pentru prima dată ziua de 1 iunie este nelucrătoare.
.

Ziua Internațională a Copilului va fi sărbătorită la Carei, Marți 1 iunie 2021, printr-o serie de evenimente, care se vor desfășura conform programului:

Teatrul Municipal Carei

 ora 10.00 – PROIECȚIE DE FILM 3D BERZELE (în limba română), Bilet de intrare: 15 lei

ora 12.30 – PROIECȚIE DE FILM 3D GÓLYÁK (BERZELE) (în limba maghiară), Bilet de intrare: 15 lei

  Parcul Dendrologic Carei

ora 15.00 – MUZICĂ și DANS cu elevii Centrului Cultural Carei

ora 16.00 – TEATRU DE PĂPUȘI (în limba română): Capra cu trei iezi, prezentat de trupa Golden Party (Cluj-Napoca)

ora 17.15 – TEATRU DE PĂPUȘI (în limba maghiară): Terülj, terülj asztalkám! Prezentat de Trupa de teatru de păpuși „Brighella” (Satu Mare)

ora 18.30 – SHOW DE PERCUȚIE cu CSEREY CSABA (Satu Mare)

ora 19.00 – EXPOZIȚIE CANINĂ – prezentarea raselor de câini, istoric, exerciții de dresaj

Pe toată durata zilei de 1 iunie 2021, copiii vor avea accesul gratuit la vizitarea expozițiilor din Castelul Károlyi, între orele 9.00-16.30!

 Alte programe:

  • Expoziție de arcuri și vestimentație de arcași
  • Expoziție de motociclete

Lasati un comentariu