Liber la împușcarea fără măsură a păsărilor cântătoare

• publicat la: 10 noiembrie 2021
Liber la împușcarea fără măsură a păsărilor cântătoare
Camera Deputaților a adoptat ieri, 9 noiembrie 2021, legea pentru împușcarea fără măsură a păsărilor cântătoare. Agent Green face apel la președintele țării, domnul Klaus Iohannis să repare rușinea Parlamentului, să respingă promulgarea acestei legi și să o retrimită la Parlament pentru reanalizare și dezbatere publică deoarece în forma adoptată va duce la împușcarea a zeci de mii de păsări în România și abandonul statului în exercitarea rolului asumat pentru menținerea stării de conservare a acestor specii. În această formă nu se va mai ține cont de o cotă de vânătoare anuală, ci se acordă o cotă zilnică per vânător din specia respectivă.
.
.
Conform analizei realizată de Societatea Ornitologica Romana există motive reale de îngrijorare în cazul în care legea este adoptată în forma actuală: „Dacă în forma inițială a legii pentru specia gârlița mare (Anser albifrons) exista o cotă anuală de circa 50.000 de indivizi, în noua formă propusă această cotă anuală este înlocuită cu o cotă zilnică de 10 exemplare pentru fiecare vânător.
În acest fel s-a estimat că pentru gârlița mare într-un sezon de vânătoare în noua formă se poate ajunge teoretic la o cifră de 865.920 de exemplare recoltate, adică de peste 17 ori mai mare decât în forma inițială a legii. Situația e la fel de îngrijorătoare și pentru o specie cu un statut de conservare nefavorabil, turturica (Streptopelia turtur).
Cota în sezoanele trecute era de aproximativ 40.000 de exemplare. În noua formulă, se poate ajunge la 900.000 de exemplare. Situația e similară și pentru o specie care se poate confunda cu ușurință cu alte specii care nu sunt admise la vânătoare, ciocârlia de câmp (Alauda arvensis).
Cota după vechiul mecanism era de circa 400.000 de exemplare. Însă în forma actuală se poate ajunge la 1.141.950 exemplare.”

comentarii

de Emilian Petcu la 11 martie 2022 - 20:29

ca sa asfaltezi niste drumuri pietruite intr-un sat Mediul cere un Memoriu in care trebuie sa demonstrezi ca nu strici nimic din zona protejata…iar acum dau liber la vanatoare….sa desfiinteze zonele protejate…sa le dea strainilor si apoi sa-i cheme sa apere tara….mama lor de hoti ai tradatori…

Lasati un comentariu