Da pentru adăposturi destinate refugiaților, Nu pentru adăposturi de protecție civilă

• publicat la: 25 februarie 2022
Da pentru adăposturi destinate refugiaților, Nu pentru adăposturi de protecție civilă

Toate autoritățile și instituțiile județene se preocupă de asigurarea de adăposturi pentru refugiații din Ucraina dar NIMENI nu este preocupat de gestionarea situației adăposturilor de protecție civilă în caz de atacuri aeriene. Toate informările se referă doar la situația refugiaților. Locuitorii județului unde se vor adăposti în caz de urgență? Nici până la ora actuală nu au fost comunicate adresele reale ale adăposturilor de protecție civilă funcționale din Carei.

Astăzi, la Prefectura Satu Mare au fost convocate două ședințe cu instituțiile și autoritățile responsabile în gestionarea refugiați dinspre Ucraina în vămile județului.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Someș” Satu Mare (ISU) are în dotare o tabără mobilă pentru sinistrați care poate adăposti 200 de persoane și în acest moment este în plin proces de identificare a celei mai bune locații în care poate instala această facilitate. Baza mobilă va avea acces la apă curentă, grupuri sociale, evacuare ape uzate, bucătărie mobilă, asigurarea alimentelor și asistență medicală.

Conform celor prezentate de cms-șef de poliție Alin Pîrcălab, șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare, în acest moment situația operativă în Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu este calmă, nu există valori de trafic care să exceadă cele ale unei perioade normale. Cetățenii ucraineni care intră în România intră legal, nu au statut de refugiați și marea majoritate părăsesc țara noastră în aceeași zi spre Ungaria respectiv vestul Europei.

Reprezentantul ISU a trecut în revistă principalele atribuții ale Comitetelor locale pentru situații de urgență în situația necesității gestionării refugiaților iar apoi fiecare primar a prezentat stadiul în care se află în procesul de evaluare a posibilelor locații pentru amplasarea taberelor și de asigurare a utilităților și asistenței umanitare.
Majoritatea primarilor au deja soluții pregătite, amplasarea bazelor temporare se va putea face în special pe terenuri libere, terenuri de sport, baze sportive, centre culturale.
Toate au asigurate surse de apă și energie sau rețelele utilitare sunt accesibile la mică distanță. Președintele Consiliului Județean Satu Mare, în numele instituției și al autorităților locale a dat asigurări de implicare maximă și de sprijinire a primăriilor care vor gestiona situația, inclusiv prin apelarea la fondul de rezervă.

Prefectul Radu Roca a solicitat tuturor persoanelor prezente la întâlnirile de lucru responsabilitate, conlucrare și colaborare dar și o legătură permanentă pentru ca în situația în care vor exista solicitări din partea cetățenilor ucraineni care se confruntă cu ororile războiului, să avem capacitate de reacție rapidă și să le putem oferi condiții decente pentru traversarea acestei situații excepționale.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu