Medalion Cultural-Nicolae Mureșan 65

• publicat la: 11 martie 2022
Medalion Cultural-Nicolae Mureșan 65

Lansarea volumului „Nicolae Mureșan, Cântecul Codrului – o cărare spre sufletul omului”

În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Asociația „Trecui aseară prin Codru”, joi 17 martie 2022, de la ora 17:00 la Centrul Multicultural „Poesis”, va avea loc Medalionul Cultural „Nicolae Mureșan” și lansarea volumului „Nicolae Mureșan, Cântecul Codrului – o cărare spre sufletul omului” cu prilejul împlinirii vârstei de 65 de ani.

Volumul „Nicolae Mureșan, Cântecul Codrului – o cărare spre sufletul omului” a apărut la Editura „Limes” – Cluj, sub coordonarea lui Felician Pop și a Biancăi Angela Cionca, și cuvântul de binecuvântare arhierească a Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, fiind editată sub egida Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare

Nicolae Mureșan, în întreaga sa activitate a militat pentru păstrarea și valorificarea tradiției și creației cultural- artistice, a patrimoniului cultural imaterial tradițional din zona etnofolclorică a Codrului din județul Satu Mare. De-a lungul anilor, Nicolae Mureșan a reprezentat un etalon al melosului popular codrenesc, iar repertoriul său a intrat în fondul de aur al muzicii populare românești, astfel Sătmarul a ajuns să fie cunoscut în toate colțurile țării.

Într-o lume a globalizării este important să ne axăm pe coordonatele menținerii, afirmării și perpetuării elementelor definitorii ale unei națiuni: limba, cultura în general, etnografia și folclorul. Întreaga activitate a interpretului de muzică populară, Nicolae Mureșan este caracterizată de convingerea că nu pierderea, ci dimpotrivă păstrarea identității noastre naționale este singura în măsură să ne asigure un loc demn în rândul națiunilor europene și a popoarelor lumii.

Nicolae Mureșan a rămas un focalizator al culturii și spiritualității populare, un suport important în stabilirea și păstrarea identității noastre în epoca globalizării și a integrării statului în rândul națiunilor europene. Și-a dat seama că șansa noastră este dată de ceea ce aproape toate națiunile occidentale au pierdut: sacrul, viața rurală, existența unor forme de cultură populară și de viață arhaice, a patrimoniului imaterial, pe care nu le mai putem întâlni altundeva.

Nicolae Mureșan are un repertoriu cunoscut, și recunoscut, participări la festivaluri, manifestări culturale, emisiuni radio și televiziune, județene, naționale și chiar internaționale, fiind printre personalitățile de prestigiu din lumea folclorului sătmărean.

Lasati un comentariu