Decizie definitivă. Liceele teologice obligate să elimine „avizul cultului”

• publicat la: 2 aprilie 2022
Decizie definitivă. Liceele teologice obligate să elimine „avizul cultului”

Ministerul Educației este obligat să modifice metodologia de mobilitate a personalului didactic și să elimine avizul la angajare pentru toți profesorii, mai puțin cei de religie, pentru că discriminează școlile față de seminariile sau liceele confesionale.

Nu mai este obligatorie nici proba în limba maghiară cerută la liceul reformat pentru catedra de Limba și Literatura Română.

Ministerul Educației a pierdut definitiv un proces contra Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, potrivit instanței. Ministerul este obligat acum, după decizia Inaltei Curți de Casație și Justiție, să modifice metodologia de mobilitate a personalului didactic. „în momentul în care Înalta Curte de Casație și justiție a decis definitiv și irevocabil, Ministerul Educației are obligația să pună în acord metodologia de ocupare a acestor posturi vacante din învățământul teologic”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele CNCD.

Acest „aviz al cultului” este o altă găselniță prin care acel liceu putea da postul cui dorea. Avizul cultului se dă o singură dată, unei singure persoane și doar acea persoană poate ocupa postul indiferent de punctaj / notă.  Dacă spre exemplu un profesor obținea un punctaj de 100 iar altul doar de 10 dar avea avizul cultului, acea persoană ocupa postul și nu cea care a obținut 100 la punctaj.

De la ce a plecat sesizarea către CNCD

„În 2018, inspectoratul școlar mi-a trimis pe cineva, nu contează numele, mi-a trimis un profesor la școală și profesorul respectiv nu se descurca la clasă. Să vă spun pe scurt, elevii mi-au sesizat, mi-au adus caiete, mi-au făcut sesizare în scris părinții și m-am dus și eu cu un coleg de specialitate la o oră la profesorul respectiv și am văzut că, într-adevăr, este gravă treaba. Le-am spus și celor de la inspectorat că nu este în regulă. Au trimis inspecție cei de la inspectorat, am intrat și eu în acea oră și culmea că, în raportul de inspecție au scris că pentru situația respectivă managementul școlii este de vină, că noi la școală trebuia să consiliem acel profesor. Nu vă supărați, dacă vine să predea o anumită materie într-o școală, profesorul acela cred că trebuie să stăpânească materia aceea, nu trebuie să-l învețe directorul ce să facă.

Acel profesor, dacă a venit pe o catedră, nu contează ce catedră, înseamnă că este capabil să-și facă treaba. Nu o să meargă directorul se spună la fiecare „fă așa, fă așa sau altfel”. Iar cei de la inspectorat au scos managementul școlii de vină, nu au scris în raportul de inspecție un cuvânt despre greșelile pe care le-a făcut la tablă profesorul, pentru că le-au văzut cu ochii lor. Și atunci am zis: dacă așa se pune problema, am scris la minister. Cei de la minister mi-au răspuns în câteva pagini cu tot felul de extrase de prin lege, care nu prea aveau legătură cu ceea ce am cerut eu. Și atunci am scris la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

integral pe edupedu.ro

 

 

Lasati un comentariu