Festivalul portului popular organizat de FDG Satu Mare

• publicat la: 12 iulie 2022
Festivalul portului popular organizat de FDG Satu Mare

În perioada 9 – 10 iulie 2022 a avut loc cea de-a II – a ediție a Festivalului portului popular în Satu Mare (Trachtenfest). Acest festival a fost organizat de către Forumul Democrat German Satu Mare, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, cu ocazia împlinirii a 15 ani de existență a grupului de dans șvăbesc „gute Laune” și a 10 ani de existență a corului bărbătesc șvăbesc: „schwäbische Männerchor Großkarol-Petrifeld-Sathmar”.

După o „pauză” din cauza pandemiei s-a dorit revigorarea activitaților culturale, fiind invitate grupuri de dansuri și coruri, din județ, din țară, dar și din Ungaria.

Din Germania, țara de unde au venit în județul Satu Mare coloniștii șvabi, nu a fost prezent niciun ansamblu.

Sâmbătă, evenimentul a debutat cu o paradă a portului popular pe următorul traseu:  B-dul Vasile Lucaciu – Strada 1 Decembrie 1918- B-dul Ion C.Brătianu- Parcul Vasile Lucaciu, iar vis-a-vis de Muzeul Juețean Satu Mare, a avut loc programul cultural, cu următoarele formații: Grupul de dans german „Gute Laune” Satu Mare; Grupul de dans german „Gemeinsam” Satu Mare; Ansambul Folcloric al Județului „Doruri Sătmărene”; Grupul de dans german „Enzian” și Corul F.D.G. din Reșița; Gupul de dans „Edelweiß“ din Oradea; Corul „Medieșana” din Medieșu Aurit; Grupul de dans „Edelweiß” din Deta jud .Timiș; Grupul de dans „Ährenkranz” Petrești; Grupul de dansuri ungurești „Szamoshát Néptáncegyüttes” din Satu Mare; Grupul de dansuri germane din Ungaria -Sankt Martin; Grupul de dans „Blumenstrauß” din Beltiug; Grupul de dans german al tinerilor din Moftinu Mare; Grupul de dans din Tășnad; Grupul de dans „Vidámság” din Foieni; Fanfara „Schwabanda”din Foieni; grupul „Karoler Trio” din Carei; Grupul de dans „Heideröslein” din Cămin; Grupul de dans „Lustige Swaben”din Carei; Corul bărbătesc „schwäbischer Männerchor -Großkarol-Petrifeld-Sathmar”.

În ,,Schwabenhaus“(Casa Șvabilor) a avut loc balul „Trachtenball” cu muzica asigurată de grupul „Trio Saxonia” din Sibiu.

Duminică, la Kalvaria a avut loc Sfânta liturgie, urmată de o defilare la „Monumentul Șvabilor” din parcul Vasile Lucaciu, unde s-au depus jerbe de flori în memoria șvabilor care au venit de 310 ani pe meleagurile sătmărene.

Au participat următoarele oficialități: Ștefan Kaiser – președintele organizației municipale a FDG Satu Mare și consilier UDMR, Josef Hölzli – șeful Fundației Sathmar pentru Cooperare Internațională, Ioan Leitner – președintele Organizației Județene a FDG Sat Mare, Martin Bottesh – președintele FDG din Transilvania, Cristian Valer Beșeni, PNL – vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Romeo Pop, PNL – subprefectul județului, Adrian Cozma – deputat PNL, Robert Laszlo – managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare, Ioan Bartok Gurzău- primarul comunei Beltiug, Edmond Funkenhauser – viceprimarul comunei Beltiug, Franz Pech – președintele FDG Beltiug, Otto Marchiș – primarul comunei Petrești, Camelia Pacz – consilier județean UDMR.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu