Vernisajul expoziției de pălării din Ardeal și Ungaria la Carei

• publicat la: 5 iulie 2022
Vernisajul expoziției de pălării din Ardeal și Ungaria la Carei

În perioada iulie – septembrie, Castelul Karolyi din Carei găzduiește expoziția temporară „Pălăria – accesoriu, eleganță și mesaj”, invitându-vă onorați domni, doamne și domnișoare, să faceți o incursiune în atmosfera vechilor burguri, aflate sub semnul eleganței vieneze și pariziene, ce se adaugă peste o lume cu puternice tradiții. Expoziția reunește produse realizate de meșterii pălărieri în atelierele din Brașov, Nyíregyháza, Nyírbátor, Carei și Satu Mare.

Semn al eleganței, pălăria a transmis de-a lungul timpului, mesaje despre statutul social și economic al purtătorului, apartenența etnică, vârsta, caracterul și starea de spirit. Pălăriile erau accesorii al căror mesaj era conectat la o anumită pulsație a modei, cu accent pe tradiție sau modernitate, exprimând, astfel, afilierea la un anumit stil și filosofie de viață.

În acest sens, pălăriile din expoziție, provenite din Ardeal și din zona de est a Ungariei, reconstituie un peisaj ce era viu colorat de multitudine de particularități etnice și religioase, peste care se suprapune o dinamică accentuată a modernității, dinamică pe care aceste regiuni o cunoaște la finele secolului XIX și în prima jumătate a secolului XX. Îngemănarea modernității cu tradiționalul este reflectată de tipologia unor pălării consacrate: melon, borsalino, clopot, homburg, canotiera, cockatail, fedora, joben, clack, care se asociază cu pălăria oșenească, pălăria de Codru și mai multe tipuri de pălării specifice comunităților maghiare, săsești sau svăbești. În expoziție este subliniată importanța pălăriei în comunitățile tradiționale, unde reprezenta un însemn identitar, evidențiat în expoziție prin poveștile satului, pecetluite de semnificațiile ancestrale ale motivelor decorative rânduite cu măiestrie de meșterițe pe zgărzile cu care se înstruțează clopurile din paie sau clopurile din păr, accesorizate cu pană de struț, fazan sau păun.

Expoziția va fi vernisată duminică, 10 iulie, ora 18, la Castelul Karolyi din Carei, fiind organizată prin implicarea și colaborarea mai multor instituții muzeale din România și Ungaria: Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul de Etnografie din Brașov, Muzeul Jósa András din Nyíregyháza, Sóstói Múzeumfalu din Nyíregyháza, Muzeul Báthori István din Nyírbátor.

 

Lasati un comentariu