Nu uităm! Invitație la comemorarea martirilor Dictatului de la Viena la Carei

• publicat la: 18 august 2022
Nu uităm! Invitație la comemorarea martirilor Dictatului de la Viena la Carei

Asociaţia românilor refugiaţi și expulzaţi în urma Dictatului de la Viena din august 1940, filiala Carei în colaborare cu Asociatia Unirea 2009 Carei și Societatea Avram Iancu filiala Carei, organizează luni, 29 august 2022, de la ora 12,00, comemorarea martirilor Dictatului de la Viena.

Ne vom întâlni, la fel ca  în fiecare an, la Monumentul Comemorativ ridicat în memoria românilor uciși, refugiați sau expulzați, monument amplasat în curtea bisericii Sfântul Apostol Andrei din Carei.

Se va oficia  un parastas de pomenire, ne vom ruga pentru odihna martirilor Dictatului de la Viena, le vom aduce mulțumire  pentru jertfa lor prin cântec și  vom lăsa lacrimile să curgă.

Sunt așteptați toți iubitorii de neam și țară, animați de respect  la adresa românilor care NU au renunțat la identitatea lor națională și au apărat-o de multe  ori cu prețul vieții.

Ziua de 30 august este o zi de doliu în istoria poporului român. Au fost cedate teritorii românești Ungariei horthyste. Românii din aceste teritorii au fost lăsați pradă atrocităților ocupanților horthyști de un guvern total incompetent.

Pentru ca astfel de orori să nu se mai repete avem datoria de a face cunoscută istoria noastră, istoria neamului românesc. Și pentru că Ministerul Educației din România nu dorește să facă publice în manualele școlare file de istorie românească, ne revinde nouă, asociațiilor românești, datoria de a nu permite  ascunderea istoriei.

Manifestările comemorative nu sunt provocări ci sunt datorii ale fiecărei asociații românești. Doar în respect față de strămoși putem construi ceva durabil. Ne iubim copiii dar ne iubim și părinții și bunicii și străbunicii….

Nu stați deoparte atunci când ne plângem suferința. Face parte din viață. Veniți la Carei ca să vărsăm împreună o lacrimă pentru cei ce nu mai sunt  și să dăm prilej de bucurie că nu au fost uitați, supraviețuitorilor!

Să ne aducem aminte de vorbele nepieritorului istoric Nicolae Iorga: ,,Istoria îşi bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se,,.

Daniela Ciută,

președinte filiala Carei Asociația expulzaților și refugiaților din 1940

,,Sunt suflet în sufletul neamului meu
Şi-i cânt bucuria şi-amarul –
În ranele tale durutul sunt eu,
Şi-otrava deodată cu tine o beu
Când soarta-ţi întinde paharul.
Şi-oricare-ar fi drumul pe care-o s-apuci,
Răbda-vom pironul aceleiaşi cruci
Unindu-ne steagul şi larul,
Şi-altarul speranţei oriunde-o să-l duci,,…George Coșbuc