VIDEO. Comemorarea românilor din zona Carei expulzați de regimul hortyst

• publicat la: 29 august 2022
VIDEO. Comemorarea românilor din zona Carei expulzați de regimul hortyst

Astăzi, 29 august 2022, a avut loc pomenirea românilor refugiați și expulzați în 1940 de către regimul hortyst instalat după Dictatul de la Viena. În fața monumentului comemorativ din curtea bisericii Sf.Apostol Andrei s-au adunat urmași ai românilor ce au luptat  și s-au sacrificat pentru păstrarea identității naționale dar și câțiva supraviețuitori ai acelor vremuri grele.

Au participat asociațiile Unirea 2009 și a cadrelor militare  în rezervă, Dacii Liberi de la Oradea, grupurile din Marna Nouă, Horea, Traian și Lucăceni. Din partea Instituției Prefectului Satu Mare a fost prezent directorul de cancelarie, Radu Iancu.

Parastasul de  pomenire a românilor expulzați în 1940 a fost săvârșit de către preotul ortodox Gheorghe Sorian și de către preotul greco-catolic Lucian Cociorva.

Au fost depuse coroane de flori din partea instituțiilor prezente și a asociațiilor iar apoi au fost rostite alocuțiuni.

GALERIE FOTO

Asociaţia românilor refugiaţi și expulzaţi în urma Dictatului de la Viena din august 1940 a acordat Diplome de onoare și plachete colaboratorilor și celor care sprijină desfășurarea manifestărilor.


Momentele muzicale au fost asigurate de către grupul folcloric Marna și de interpreta Monica Rusu.

Comemorarea românilor expulzați în 1940 de regimul hortyst are loc an de an la Carei iar în ultimii doi ani și la Cluj Napoca, datorită dr.Mihai Tîrnoveanu.

,,Fost-au vremuri grele, vremi de pribegie,

Vremi de grea durere şi de asuprire.

Dar toate trecură, căci un proverb român,

Spune: apa trece, dar pietrele rămân.,,

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu