Zilele Iancului la Ianculești. Comemorarea lui Avram Iancu

• publicat la: 28 august 2022
Zilele Iancului la Ianculești. Comemorarea lui Avram Iancu

Zilele Iancului au debutat în satul Ianculești ce aparține de Primăria Carei cu Imnul Național, cu sunetul tulnicelor  și cu alocuțiunile invitaților. A urmat apoi o slujbă de pomenire a Eroului Național Avram Iancu și depuneri de coroane de flori atât la bustul Crăișorului cât și la Troița ridicată în memoria românilor expulzați din sat în 1940 de regimul hortyst.

Au participat primarul Kovacs Eugen, primarul Adrian Farcău din Tășnad, noul vicepreședinte al CJ Satu Mare, Oliviu Buzgău, Asociațiile ASTRA, Unirea 2009, Avram Iancu, Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940 precum și Robert Laszlo de la Centrul de Creație alături de o delegație de la Asociația Națională de Folclor din România.

Au rostit alocuțiuni Ionuț Oneț de la PSD Satu Mare, primarul Kovacs, vicepreședintele Oliviu Buzgău, Bianca Șorian din partea Instituției Prefectului, Victor Bercea, președintele de onoare al societății Avram Iancu și Daniela Ciută, președinta Asociației românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei.

GALERIE FOTO




S-au depus apoi coroane de flori din partea celor prezenți, asociația românilor refugiați și expulzați în 1940 fiind din nou asociată cu veteranii de război din lipsă de cunoaștere a istoriei dar mai ales a termenilor utilizați. Dintre partidele românești doar PSD a depus coroană de flori la bustul lui Avram Iancu.

Primarul Kovacs a participat la depunerea unei coroane din partea Centrului de Creație Satu Mare pentru că Primăria Carei nu a pregătit nicio coroană de flori pentru comemorarea lui Avram Iancu.

Programul a continuat cu un spectacol folcloric susținut de ansamblul Ceatăra și interpreții lui, Marius Ciprian Pop, Alexandra Chira, Marian Buzilă, Lavinia Pop, Ancuța Matei Olaru.

Nici acest eveniment din satul românesc ce aparține de Primăria Carei nu a fost promovat pe pagina oficală a organizației guvernamentale, politica discriminatorie pe criterii etnice fiind aplicată constant.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu