Primarul liberal îl scoate pe Avram Iancu din centrul istoric Turda. Cel din Carei spune că provocăm maghiarii dacă vrem catarg cu drapel românesc pe domeniul public

• publicat la: 28 septembrie 2022
Primarul liberal îl scoate pe Avram Iancu din centrul istoric Turda. Cel din Carei spune că provocăm maghiarii dacă vrem catarg cu drapel românesc pe domeniul public

Așa cum primarul din Carei se încăpățânează să respecte românii din localitate, simbolurile acestora și limba oficială, așa și primarul liberal din Turda își face o ambiție din a demonstra că este mai presus de lege și mută statuia lui Avram Iancu din centrul istoric fără a deține toate aprobările necesare. Cu ajutorul Poliției, care deși a fost sesizată că s-a distrus soclul pe care stă statuia lui Avram Iancu nu a catadicsit să dea niciun răspuns. Ministerul Culturii tace, la fel și primul ministru.

Primarul din Turda ține cu orice preț să păstreze orașul ca centru al trădării. Fără nicio aprobare de la CL, primarul scoate statuia lui Avram Iancu din centrul istoric, călcând în picioare românii și eroii lor.

În loc să realizeze o statuie a lui Mihai Viteazul și să rămână în istorie ca un personaj pozitiv sau măcar ca român, primarul Matei Cristian va rămâne consemnat pentru posteritate ca primarul care a scos  din centrul istoric statuia lui Avram Iancu.

Duhul lui Iancu va avea grijă de fiecare trădător.

Pentru conformitate și pentru primarul care mută statuia lui Avram Iancu fără hotărâre de Consiliu Local și fără Dezbatere Publică pentru proiect, redăm mai jos situația românilor din Turda aflați sub ocupație în țara lor:

,,Adunarea Dietei întrunită la Turda în 1568 pecetluia definitiv statutul de naţiune tolerată a românilor ortodocşi din Transilvania. Astfel, ea stabilea că, alături de cele trei religii de stat «recepte» – catolicismul, luteranismul şi calvinismul – mai este recunoscută a patra, unitarianismul, considerat în Europa acelui timp o erezie pentru că nega Sfânta Treime şi originea divină a lui Iisus Cristos.
În ceea ce privește religia ortodoxă, cu toată proclamarea formală a libertăţii de credinţă, ea rămânea pe mai departe doar o religie tolerată, în acest fel menţinându-se pentru populaţia majoritară românească o condiţie cetăţenească inferioară!
Marele istoric care a fost David Prodan pune degetul pe rană în cartea sa „Supplex libellus valachorum”. „Recunoscând religiile recepte, Dieta de la Turda interzicea orice altă inovaţie religioasă (…) cu aceasta se stabileau cele patru religii legale: catolică, calvină, luterană şi unitariană. (…) ele erau religiile celor trei naţiuni etnice, ale ungurilor, secuilor şi saşilor. Rămânea pe dinafară, acum, religia ortodoxă. Sistemul politic se completează, se definitivează, se aşează pe trei naţiuni şi patru religii recepte. (…) Naţiunile şi religiile constituţionale lăsau acum pe dinafară întreg poporul român, şi mai precis, ortodox”.

Buletin de Carei