Petiția fermierilor a fost depusă la Prefectura Satu Mare. Se anunță proteste cu utilaje agricole pe străzile municipiului

• publicat la: 7 noiembrie 2022
Petiția fermierilor a fost depusă la Prefectura Satu Mare. Se anunță proteste cu utilaje agricole pe străzile municipiului

Prefectul Radu Roca împreună cu directorul de Cancelarie, Radu Iancu și Ramona Antonescu, șef serviciu au avut azi o întâlnire cu conducerea Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin BOVICOOP pentru a găsi împreună soluții la solicitările crescătorilor de bovine de lapte.

La întâlnire au participat din partea Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin BOVICOOP, președintele Daniel Frei, directorul executiv, Iasmina Blidar și fermierul Porombovits Gellert.
Președintele Daniel Frei i-a înmânat prefectului Radu Roca o petiție în care sunt menționate revendicările fermierilor.
Prefectul Radu Roca a luat act de solicitările reprezentanților Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin BOVICOOP și i-a asigurat că în cursul acestei săptămâni va trimite din partea Instituției Prefectului județul Satu Mare o adresă către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ( MADR) cu toate solicitările fermierilor pentru ca aceștia să depășească situația critică în care se află în urma crizei apărute la nivel european după izbucnirea conflictului din Ucraina și în urma secetei care i-a dus pe fermieri în imposibilitatea de a-și asigura necesarul furajer pentru un întreg an zootehnic.
Fermierii solicită un ajutor concret din partea MADR încă din acest an deoarece ajutorul oferit pe cap de bovină de lapte pe fondul Cadrului temporar de criză aferent anului 2022 va fi achitat abia în 2023.
” Cerem găsirea altor soluții imediate care să sprijine producția de lapte, respectiv achiziția de furaje a anului curent, așa cum de altfel reprezentanții statului au promis public în urmă cu mai puțin de o lună” spune președintele Uniunii , Daniel Frei. Acesta l-a mai informat pe prefect că din cauza costurilor tot mai mari la facturile de energie există riscul ca efectivele de bovine de lapte să se reducă drastic în județ iar prețul laptelui la raft și a produselor lactate să explodeze..
” Voi trimite un memoriu către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu toate solicitările dvs și sunt convins că se vor găsi soluții pentru a primi tot sprijinul pe care de altfel îl meritați. Sunt de meserie medic veterinar și cunosc problemele cu care vă confruntați”- prefect Radu Roca.

Reprezentanții fermierilor au anunțat că dacă nu se rezolvă problemele lor vor recurge la mijlocul acestei luni la o grevă de avertisment și vor scoate utilajele agricole pe străzile din municipiul Satu Mare .

Lasati un comentariu