15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale

• publicat la: 15 ianuarie 2023
15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Naționale este o sărbătoare națională care are loc anual în România la data de 15 ianuarie cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic.

Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă din anul 2010 ca Zi a Culturii Naționale, întrucât reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu.

Eminescu a fost adesea, şi pe bună dreptate, numit Românul total, Românul autentic sau Românul absolut. În acelaşi timp, Eminescu este universal. Eminescu este creatorul limbii române moderne şi poate fi înţeles până la capăt doar prin opera sa de geniu.

Ca poet este sublim, ca prozator este fascinant, iar ca jurnalist ne oferă şi ne va oferi întotdeauna o lecţie unică de patriotism şi de europenitate.

Nu uităm că de la Eminescu încoace existăm cu adevărat ca naţiune civilizată, ca Lume Românească, în concertul umanităţii.

Eminescu este în sine şi de unul singur cel mai mare factor cultural românesc. El este şi un nepreţuit factor geolingvistic şi geopolitic.

În ordinea superioară a lucrurilor însă, când vorbim de creșterea şi împlinirea naţiunii noastre, lui Eminescu îi revine în istoria română rolul pe care l-a avut Cuvântul lui Dumnezeu la facerea lumii.

Eminescu este şi va fi mereu actual. Geniul lui transcende timpul şi geografiile politice în schimbare, fiind unul din marile daruri luate din eternitate şi făcute nouă de Bunul Dumnezeu într-un moment istoric foarte potrivit.

Nu-l divinizăm pe Eminescu, şi nici nu-l sanctificăm, dar îl recunoaştem ca pe un Om ales al lui Dumnezeu şi îl iubim ca pe sufletul nostru, pentru că în el ne regăsim cu toţii cu adevărat.

Fără Eminescu am fi nu doar mai săraci, ci, pur şi simplu, am înceta să mai fim ceea ce suntem datorită lui. Alături de Mihai Eminescu avem numeroși reprezentanți de seamă ai culturii române, personalități care ne fac mereu mândri că suntem români. Rapsodiile lui George Enescu și naiul lui Gheorghe Zamfir au cucerit deja lumea întreagă iar opera lui Constantin Brâncuși nu e mai prejos. 

Cultura, în toate formele sale, transcende hotare și bariere lingvistice, unește și aduce mai aproape.

La Carei, de la ora 12,30, la bustul lui Mihai  Eminescu va avea loc aniversarea a 173 de ani d ela nașterea sa.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu