Centrul Militar Judeţean Satu Mare la ceas aniversar

• publicat la: 18 februarie 2023
Centrul Militar Judeţean Satu Mare la ceas aniversar

În data de 17 februarie 2023, la sediul Centrului Militar Judeţean Satu Mare, s-au desfăşurat activităţi specifice prilejuite de aniversarea a 55 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii.

Alături de personalul centrului militar s-au aflat în aceste momente festive prefectul judeţului Satu Mare, dl. Radu Tiberiu Roca, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, dl. Pataki Csaba, primarul municipiului Satu Mare, dl. Kereskenyi Gabor, comandanţii şi şefii instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii şi apărării naţionale din municipiul Satu Mare, comandanţi ai instituţiilor militare din zona de responsabilitate a centrului militar şi din proximitatea judeţului Satu Mare, foşti comandanţi ai centrului militar, colaboratori şi apropiaţi.

În cadrul manifestărilor, comandatul Centrului Militar Judeţean Satu Mare, dl. Lt.col. Gheorghe BALAZS, a prezentat istoricul instituţiei, principalele activităţi şi atribuţiunile specifice acesteia, alocuţiune susţinută de prezentări care au ilustrat cele mai importante momente din trecutul unităţii. De asemenea, au mai susţinut alocuţiuni domnul prefect şi reprezentanţii administraţiei publice locale.

Activităţile au continuat cu vizitarea spaţiilor, prezentarea bazei tehnice din dotarea unităţii, întâlniri ale personalului cu foştii comandanţi.

Înfiinţat la 17 februarie 1968, ca urmare a prevederilor Legii nr. 2 din acelaşi an, privind organizarea administrativă a teritoriului, Centrul Militar Judeţean Satu Mare s-a constituit din punct de vedere al zonei de responsabilitate cuprinzând localităţile aparţinând structurilor vechii organizări administrativ-teritoriale din comisariatele militare raionale situate în proximitatea municipiului Satu Mare.

Încă de la înfiinţare, instituţia centrului militar a constituit în permanenţă interfaţa dintre societatea civilă şi Ministerul Apărării Naţionale, fiind punctul de confluenţă dintre mediul civil şi obligaţiile militare ce decurg din statutul de cetăţean român.

La Carei, localitate de graniță, a existat până în anii 90 o unitate de grăniceri și cu activități de instrucție și o garnizoană militară. Garnizoana a devenit în timp adăpost pentru animale fără stăpân, terenul preluat de universitatea de științe agricole Oradea iar unitatea de grăniceri…centru social.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu