Clădire monument din Carei lăsată să se degradeze pentru ca să se poată accesa fonduri substanțiale. S-a votat proiect tehnic de peste 2 milioane de lei

• publicat la: 1 februarie 2023
Clădire monument din Carei lăsată să se degradeze pentru ca să se poată accesa fonduri substanțiale. S-a votat proiect tehnic de peste 2  milioane de lei

De câți ani e nevoie pentru ca  o clădire să se degradeze ca în imaginea de mai sus? Care gospodar stă și se uită cum i se degradează casa fără a interveni? De câtă indolență e nevoie pentru ca cei responsabili să se erijeze acum în salvatori onești?

Marți, 31 ianuarie 2023, a avut loc ședința Consiliului Județean Satu Mare. Pe Ordinea de Zi a figurat la poziția 11 un proiect pentru aprobarea documentației tehnico-economice în faza Proiect Tehnic pentru obiectivul de investiții ”Intervenții de primă urgență – Refacere șarpantă prăbușită strada Iuliu Maniu nr.19, municipiul Carei, județul Satu Mare”.

După semnalarea noastră din 30 ianuarie 2023 privind lipsa proiectului de hotărâre menționat pe pagina Consiliului județean Satu Mare, a fost corectată scăparea și vă putem oferi datele publice ce reprezintă investiția aprobată pentru reabilitarea clădirii din Carei aflate în proprietatea CJ Satu Mare.

cladire ruina Carei

Intervenția președintelui Pataki Csaba la proiectul ce vizează clădirea din Carei are loc  de la minutul 23,26 și se poate urmări pe pagina de Facebook Județul Satu Mare – Consiliul Județean, încorporarea nefiind permisă.

,,Noi am și demarat această  investitie. ..care partea de aprobări ne-a luat un an si jumătate  de când s-a prăbusit si prin legea bugetului a fost alocată o sumă considerabilă…vom decide împreună dacă le păstrăm  sau prin parteneriat cu instituții sau primăria Carei să redăm functionalitatea adică  nu facem ca să ținem gol…,, a fost intervenția președintelui Pataki Csaba. Suma propusă și aprobată pentru lucrările de refacere este de 2.120.776,95 lei.

 

Niciunul din cei 5 consilieri județeni careieni nu i-a atras atenția asupra faptului că această clădire a fost lăsată să se degradeze pentru ca acum să se folosească saci de bani pentru refacere. Dacă se intervenea  atunci când s-au spart câteva țigle de pe acoperiș costurile erau net inferioare și se proteja și fațada clădirii.

Careienii au urmărit ani de zile indiferența proprietarului clădirii, Consiliul Județean, în ce privește protejarea și întreținerea unei clădiri monument istoric de categoria B, înscrisă în Lista monumentelor istorice la poziția 201 – Ansamblul urban ,,Strada Culturii (azi str. Iuliu Maniu)”, cod LMI 2010 – SM- II- a-B- 05281. Nici cei de la direcția de patrimoniu nu au fost interesați de clădirea monument din Carei.

Găsiți în materialul de mai jos o Galerie foto reprezentativă pentru anul 2020. De câți ani de INDIFERENȚĂ e nevoie pentru ca  o șarpantă să ajungă în acest hal?

Carei. O altă clădire lăsată pradă degradării

Așa se întâmplă când ajung în funcții înalte persoane care au experiență doar ca bugetari și nu au condus societăți care trebuiau să funcționeze fără susținere de la buget.

Unde sunt cei 150 de mii de lei alocați în iulie 2021 pentru refacerea șarpantei clădirii monument istoric de categorie B  din Carei?

Redacția Buletin de Carei a semnalat de-a lungul anilor evoluția degradării clădirii monument istoric dar se pare că cei de la conducerea Consilului Județean au așteptat ca dezastrul să fie pe măsura apetitului lor pentru ,,fonduri,,.

Tupeu marca UDMR Satu Mare! Clădire monument istoric de categoria B lăsată să se degradeze pentru a se accesa fonduri mai mari

La Carei incompetența e la ea acasă

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu