18 Aprilie 1896: Maghiarizarea oficială a numelor comunelor. Nimeni nu a tradus la Carei discursul președintei Ungariei

• publicat la: 18 aprilie 2023
18 Aprilie 1896: Maghiarizarea oficială a numelor comunelor. Nimeni nu a tradus la Carei discursul președintei Ungariei

În țara în care românii erau umiliți și desconsiderați în perioada de ocupație maghiară, nu a fost asigurată traducerea discursului președintei Ungariei din fața Primăriei Carei – România. Prefectul județului Satu Mare  a fost de nevăzut la Carei. Niciun oficial român nu a fost prezent. Singurul deputat prezent a fost împiedicat să participe alături de oficiali din partea UDMR. Rușine guvernului CIUCĂ! Mâna pe carte guvernul CIUCĂ! Și Carei este pământ românesc din România!

În numărul 77 al publicației brașovene Gazeta Transilvaniei de pe data de 18 aprilie 1896, apărea la rubrica “Scrierile zilei” un scurt articol deosebit de important care reflecta viața minorităților sub “beneficiile” coroanei maghiare.

Față de utopiile descrise de Lucian Boia, Sabin Gherman și alți nostalgici ai dualismului austro-ungar sau ai ocupației habsburgice a Transilvaniei, realitatea din teren era una cu totul și cu totul altfel față de ceea ce povestesc acești antiromâni înverșunați și mercenari aflați în solda unor grupuri de interese filomaghiare.

Redăm integral articolul cu pricina din numărul 77 al publicației brașovene Gazeta Transilvaniei de pe data de 18 aprilie 1896:

Maghiarizarea oficială a numelor comunelor. Ministrul unguresc de interne, în înțelegere cu ministrul de comerț şi cu al instrucțiunei publice, a numit o comisiune mixtă, care să elaboreze un proiect cu privire la stabilirea unor nume „unitare“ și „definitive“ pentru toate comunele din ţările de sub coroana ungară.

În special comisiunei i s’a dat însărcinarea să inventeze un mod, prin care, „să se poată scrie corect ungureste toate numele de localităţi maghiare şi nemaghiare, — cu alte cuvinte să le maghiarizeze pe toate.

Comisiei i s’a dat mai departe însărcinarea, ca să propună modalitatea, prin care noile nume aă fie adoptate nu numai în oficii, ci şi din partea publicului; numele, cari au mai multe nume de același fel, să li se dea nume noi etc.

În comisiune a fost numit ca president faimosul director al biroului statistic, lekelfalussy; apoi mai mulți membri corespondenți ai Academiei unguresti, casierul „Kulturegyelt”-ului din Cluşiu şi alţi șovinişti mari şi mici. Comisia şi-a şi presentat deja raportul cătră ministrul de interne, care în curând va avea să hotărească în privința aceasta.

integral pe glasul.info

Lasati un comentariu