Copilăria în perioada comunistă. Expoziție

• publicat la: 22 mai 2023
Copilăria în perioada comunistă. Expoziție

Copilăria este, indiscutabil, cea mai frumoasă parte din viața noastră a tuturor. Fiecare dintre noi păstrează vii în memorie acești ani cu amintiri de neuitat și parcă, cu cât ne îndepărtăm mai mult de anii copilăriei, devenim din ce în ce mai nostalgici.

Cu siguranță, copilăria de astăzi diferă mult de perioada anilor trăiți de părinții sau bunicii tinerilor de azi, cu atracții și activități la care cei de ieri nici nu puteau visa: rețele sociale, telefoane mobile de ultimă generație, aplicații din ce în ce mai sofisticate, inteligență artificială, aparatură informatică etc. Din păcate, toate aceste avantaje au câștigat teren în dauna unei socializări directe, copii preferând mediul virtual în locul întâlnirilor de odinioară din curtea școlii sau din fața blocului. Sportul a devenit un lux pe care doar unii părinți și-l pot permite, motiv pentru care aria de selecție la nivel național în toate domeniile sportive suferă foarte mult, fapt reflectat în rezultatele obținute în marile competiții de profil. Altfel spus, am trecut de la un sport de masă la unul bazat exclusiv pe resursele părinților. Orele de sport s-au redus și din programa școlară și constatăm că cei mai mulți dintre copii nu mai pot să fuga nici măcar după … autobuz! Dar nu e cazul căci astăzi copii sunt duși și aduși cu mașina la școală!

Deși au trecut mai bine de 30 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa, mulți dintre noi au rămas cu amintiri, mai mult sau mai puțin plăcute, din această perioadă. Noi dorim să vă propunem un exercițiu de imaginație, mai ales pentru cei născuți după 1989, dar și o aducere aminte pentru cei care au trăit în „epoca de aur”.

În ciuda greutăților vremii, copii nu simțeau aceste dificultăți, părinții fiind cei care făceau posibil acest lucru cu eforturi considerabile.

Vă mai amintiți perioada șoimilor patriei, a pionierilor sau a UTC-iștilor, timpul petrecut în aer liber, în ciuda faptului să ziua de sâmbătă era una obișnuită, în care toți copii mergeau la școală. Era o perioadă în care nu se vorbea de branduri, de haine și obiecte de „firmă”, toți având cam aceleași îmbrăcăminte și aceleași jucării. „Gatgeturile” vremii erau aparatele pentru diafilm sau pick-upurile cu discuri de vinil.

Din aceste considerente, vă invităm să vizitați o altfel de expoziție dedicată anilor copilăriei în perioada comunistă. Am încercat să reconstituim pentru dumneavoastră atmosfera acelor ani cu obiecte care au făcut parte din viața fiecărui copil, specifice anilor `70-`80.

Expoziția va fi deschisă publicului începând cu data de 26 mai 2023, ora 12, la Casa Meșteșugarilor din Satu Mare, str. Ștefan cel Mare nr. 18 și poate fi vizitată până în data de 15 iunie 2023.

 

Lasati un comentariu