Premiu național „Ambasador Mihnea Constantinescu” în valoare de 10 mii de euro pentru merite în combaterea antisemitismului. Nimic pentru eliminarea discriminării românilor prin Legea 154/2021

• publicat la: 31 mai 2023
Premiu național „Ambasador Mihnea Constantinescu” în valoare de 10 mii de euro pentru merite în combaterea antisemitismului. Nimic pentru eliminarea discriminării românilor prin Legea 154/2021

În ședința de Guvern de astăzi, 31 mai 2023 a fost aprobat un proiect de lege  privind instituirea premiului naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu” pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură. Nimic pentru instituirea unui premiu celor care combat discriminarea românilor  prin Legea 154/2021, nimic pentru instituirea unui premiu celor care combat discursul antiromânesc și ascund atrocitățile săvârșite împotriva românilor în perioada 1940-1944 de către ocupantul hortyst din nordul Ardealului.

Cuantumul premiului național „Ambasador Mihnea Constantinescu” este echivalentul în lei a 10.000 euro și se acordă din fonduri aprobate prin bugetul MAE.

Prin actul normativ se instituie premiul național „Ambasador Mihnea Constantinescu” pentru recunoașterea meritelor deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură. Premiul de acordă anual în data de 13 decembrie de către ministrul afacerilor externe.

Acordarea acestui premiu contribuie la demersurile României pentru prevenirea și combaterea tuturor formelor de intoleranță, precum și pentru creșterea rezilienței societale în fața acestor amenințări.

Evocarea personalității Ambasadorului Mihnea Constantinescu și acordarea premiului pentru contribuția unor reprezentanți ai mediului academic și societății civile din România și din străinătate pentru activitatea lor în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură reprezintă reafirmarea angajamentul ferm al României pentru promovarea educației, cercetării și comemorării Holocaustului, precum și pentru asumarea trecutului și contracararea antisemitismului și a negării, distorsionării şi trivializării Holocaustului.

Prin recunoașterea meritelor pentru activitățile educaționale, de cercetare și a celor destinate comemorării Holocaustului, acordarea premiului național „Ambasador Mihnea Constantinescu” contribuie la încurajarea și sprijinirea directă a mediului academic și societății civile în derularea și/sau continuarea unor proiecte viitoare educaționale, de cercetare și/sau destinate comemorării Holocaustului.

Guvernul Ciucă este invitat să facă demersuri pentru recunoașterea holocaustului românilor,  pentru studierea în școli a ceea ce a însemnat pentru România Tratatul de la Craiova din 7 septembrie 1940 și Dictatul de la Viena din 30 septembrie 1940. Perpetuarea cu bună știință a discriminării românilor  în anul 2023 prin aplicarea Legii 154/2021 doar pentru minoritari nu face cinste niciunui ministru, politician sau parlamentar. Generația tânără are dreptul de a afla adevărul despre ce s-a petrecut  cu înaintașii lor în perioada 1940-1944  pentru ca astfel de atrocități și crime să nu mai aibă loc și pentru ca istoria să nu se mai repete.

CEREM egalitate în drepturi pentru români cu minoritarii!

Buletin de Carei

Lasati un comentariu