Adormirea Maicii Domnului – sărbătoare a bucuriei

• publicat la: 14 august 2023
Adormirea Maicii Domnului – sărbătoare a bucuriei

Adormirea Maicii Domnului este prăznuită pe 15 august. Praznicul Adormirii Maicii Domnului este precedat de o perioada de două săptamâni de postire. Sfânta Scriptura nu ne spune nimic despre mutarea Fecioarei Maria la cele veșnice. Informațiile pe care le avem legate de moartea, îngroparea și Înalțarea ei la cer, vin din Sfânta Tradiție.

Potrivit Traditiei, Maica Domnului a mai trăit 11 ani după înăltarea la cer a Fiului sau. Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit trecerea din lumea aceasta la viata veșnică cu trei zile înainte de adormirea sa: «Acestea zice Fiul tău „Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeste cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viata cea nemuritoare”».
După ce a fost înștiințată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viata vesnică, Fecioara Maria i-a întărit pe cei apropiati prin cuvintele: „Nu faceti din mutarea mea pricina de doliu, ci umpleti-vă de bucurie si mai mare. Doresc să merg la Fiul meu, Cel ce dăruieste tuturor fiinta si viata. Si când mă voi duce la El, nu voi înceta să mă rog si să mijlocesc pentru voi, pentru toti crestinii si pentru lumea întreagă, ca Cel ce o judeca in milostivirea Sa, sa se milostiveasca de toti credinciosii si sa-i intareasca si sa-i duca pe calea vietii, iar pe cei necredinciosi sa-i intoarca si sa-i faca pe toti o singura turma a Bunului Pastor care si-a dat sufletul pentru oile Sale si le cunoaste si ai Sai il cunosc!”
Apoi a multumit Domnului pentru toate, iar Mantuitorul a venit la ea impreuna cu cetele ingeresti si i-a zis: „Fericită fii si să se bucure inima ta. Pentru harul care ti-a fost dat, tot sufletul care va chema numele tau cu sfintenie nu va fi lepădat, ci va afla mângâiere si milostivire în această viata si veacul viitor. Iar tu intra în sălasurile cele vesnice cu pace, bucurie ca să vezi slava mea si să te bucuri prin harul Duhului Sfânt”. După aceste cuvinte, Maica Domnului si-a dat obstescul sfarsit. Si-a incredintat sufletul Fiului ei.
Sfintii Părinti ne descoperă că după cum trupul Maicii Domnului a rămas feciorelnic în timpul nasterii lui Hristos, se cuvenea ca trupul ei sa ramana integru, ferit de stricaciune si dupa mutarea ei la cele vesnice.
Moartea Maicii Domnului este mutare la Viata, dupa cum reiese si din troparul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viata ceea ce esti Maica Vietii”. Din acest motiv, aceasta sarbatoare nu este trista, ci plina de bucurie.
Maica Domnului a fost un om ca oricare dintre noi. Nu a fost lipsita de pacatul stramosesc si pentru ca a impartasit nasterea noastra, nu a fost ferita nici de moartea noastra. Ca orice om, Maica Domnului a trecut prin moarte, dar nu a ramas in mormant, ci a fost inaltata la cer de Fiul ei, Cel care a biruit moartea. In cartile de cult nu se vorbeste de invierea Maicii Domnului si nici de Inaltarea ei la cer, pentru a nu se confunda cu Invierea Mantuitorului si cu Inaltarea Sa la cer. In schimb se vorbeste de mutarea ei la viata cea netrecatoare, trecere posibila datorita deplinei uniri cu Hristos.
Traditia spune că Apostolii, aflati în acel moment în diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la înmormantarea ei. Trupul Maicii Domnului a fost dus de îngeri si de oameni la mormântul din Ghetsimani de langa Ierusalim. După trei zile de la înmormantarea ei a sosit si Apostolul Toma. Acesta a cerut să se deschidă mormântul Maicii Domnului pentru a-i săruta mâinile acesteia, dar intrând în mormant, l-a aflat gol. Apostolii au vazut cu acest prilej numai giulgiul, ca marturie a mutarii Nascatoarei de Dumnezeu.
Dacă după adormire sufletul ei este primit „până la tronul Lui cel împărătesc, până la Sfânta Sfintelor cea din ceruri”, după cum ne spune Sfântul Ioan Damachin, la trei zile de la adormire este urcat si trupul ei la la cerurile cele mai presus de ceruri.
Icoana Adormirii Maicii Domnului ne descoperă că Mântuitorul ia la ceruri sufletul Maicii Sale, simbolizat de un prunc înfășat în scutece albe. Dacă în icoane Maica Domnului tine pruncul pe bratul stâng, iar cu bratul drept îl arată lumii, în icoana Adormirii Maicii Domnului imaginea este inversată, Hristos tine sufletul ei pe bratul stâng si o arată îngerilor.
Asa cum Maica Domnului nu a fost părăsită de Fiul ei, să avem credinta că nici noi nu vom fi lipsiti de mângâierea Fiului atât timp cât ne rugăm Maicii Sale.
La mulți ani celor ce poartă numele Sfintei Maria!

Adrian Cocoșilă

Lasati un comentariu