Prefectura pregătește manifestări deosebite de Ziua Națională doar la Satu Mare nu și la Carei

• publicat la: 7 noiembrie 2023
Prefectura pregătește manifestări deosebite de Ziua Națională doar la Satu Mare nu și la Carei

La data de 1 decembrie 2023 se sărbătorește în România Ziua Națională. În acest an se vor împlini 105 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, adunare la care au luat parte nu doar sătmăreni ci și careieni.

La Prefectura Satu Mare a avut loc azi o întâlnire între prefectul Roca, directorul de cancelarie Radu Iancu și reprezentanți ai administrației locale și județene doar din partea PSD și UDMR.

Tema întâlnirii a fost stabilirea locației și programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României de  vineri 1 Decembrie 2023.

Se împlinesc 105 ani de la Marea Unire și ne dorim să avem un program deosebit dedicat Zilei Naționale a României. Cu defilare cu trupe și tehnică militară, cu depuneri de coroane, spectacole și o spectaculoasă retragere cu torțe.    Am solicitat la această întâlnire reprezentanților Primăriei municipiului Satu Mare să organizeze în bune condiții depunerile de coroane de la statuile din zona centrală în contextul în care în Parcul Central încă se efectuează lucrări de modernizare. În calitate de prefect al judeţului Satu Mare îi invit pe toţi cetăţenii judeţului nostru să participe la manifestările organizate de Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean şi Primăria municipiului Satu Mare împreună cu Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne.. Ne dorim să sărbătorim Ziua Naţională a României împreună și să participăm la toate activităţile incluse în agenda zilei de 1 Decembrie. Sper că vom fi în număr cât mai mare, dragi sătmăreni!” a anunțat  prefectul Radu Roca pe pagina Prefecturii Satu Mare.

De ce nu se organizează și la Carei un program deosebit la 105 ani de la Marea Unire domnule prefect? Județul Satu Mare cuprinde și municipiul Carei nu doar municipiul Satu Mare!

Mai ales că un careian a fost conducătorul delegației pentru Marea Unire și anume arhidiaconul Romulus Marchiș. Acesta a fost ales în Sfatul Țării și Senator în primul parlament al României Mari. A decedat în 1925 la Carei și a fost înmormântat așa cum se cuvine lângă capela mortuară din cimitir. Mormântul său nu mai există pentru că a fost distrus. Nu i s-a putut ierta implicarea în lupta pentru drepturile românilor din acest colț de țară românească.

Careienii şi Marea Unire de la 1918. Participanţi

De ce nu se organizează și la Carei ample manifestări așa cum se organizează și la Satu Mare? De ce nu defilează garda de onoare și la Carei?

Nu ne ajunge că avem o conducere exclusiv UDMR care nu organizează nimic identitar în preajma sărbătorii Zilei Naționale, care nu susține asociațiile culturale românești și accesează proiect de flancare a Monumentului Ostașului Român cu 16 plăci de beton cu înscrierea unei istorii mistificate pe ele, vreți să ne luați și posibilitatea de a simți că e Ziua Națională și la Carei? Sau în Republica de la Carei nu aveți cuvânt de spus și ați abandonat românii … Aveți cunoștință de câți ani nu au mai urcat pe scena careiană un Cristian Fodor sau Nicolae Furdui Iancu sau Sava Negrean sau Mariana Anghel?

Știm că nu avem nicio garnizoană românească în județ, că cea de la Satu Mare e multinațională și că steagul Ungariei este situat deasupra celui românesc dar municipiul Carei face parte din România și avem și noi dreptul la momente de sărbătoare de Ziua Națională nu doar de simulări.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu