Comemorare Iuliu Maniu. Sfârșit cumplit, mormânt necunoscut

• publicat la: 5 februarie 2024
Comemorare Iuliu Maniu. Sfârșit cumplit, mormânt necunoscut

În zorii zilei de 5 februarie 1953 se stingea, într-o celulă a închisorii Sighet, liderul opoziţiei democratice anticomuniste din România, Iuliu Maniu, preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc.

Iuliu Maniu a fost cel care a introdus administratia românească la Carei în 27 aprilie 1919 și a pregătit apoi  vizita de la Carei a familiei regale. Preluarea administrației și semnarea actelor oficiale au avut loc  în actuala Sală Festivă  liceului Iuliu Maniu.

În iulie 1947, PNŢ este scos în afara legii, iar Iuliu Maniu, Ion Mihalache şi ceilalţi lideri sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi. Iuliu Maniu avea 75 de ani la data arestării, şi este condamnat la închisoare pe viaţă sub acuzaţia de înaltă trădare şi spionaj în favoarea anglo-americanilor. Sentinţa a fost dată în data de la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu fiind este încarcerat mai întâi în penitenciarul Galaţi, iar din august 1951, la Sighet. Moare la 5 februarie 1953, grav bolnav şi lispit de orice asistenţă medicală, fiind aruncat într-o groapă anonimă.

Nimeni nu s-a mobilizat nici până acum pentru a identifica locul unde  sunt rămăşiţele sale pământeşti.

Actul său de deces a fost eliberat abia în 1957, când un decret secret al stăpânirii comuniste reglementa eliberarea certificatelor pentru mii de decese survenite în închisorile şi lagărele de exterminare timp de 10 ani şi care nu erau consemnate în nici un fel în registrele de stare civilă.

Fundația Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” organizează astăzi, 5 februarie 2024,  simpozionul „Iuliu Maniu, Omul și Politicianul” , la  împlinirea a 71 de ani de la trecerea acestuia în eternitate. Niciuna din temele abordate nu face referire  la activitatea lui Iuliu Maniu înainte de  Marea Unire și nici despre încarcerarea sa la Sighet și refuzul de a se afla  unde sunt rămășițele sale pentru a fi îngropate creștinește.

La Liceul Tehnologic Iuliu Maniu din Carei a fost dezvelit  bustul patronului spiritual la data de 26 octombrie 2023 dar nu apare nici până acum pe pagina oficială a liceului  vreo mențiune despre ampla manifestare.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu