VIDEO. Urmașii lui Avram Iancu și Pelaghia Roșu au marcat Centenarul satului Marna Nouă

• publicat la: 30 iunie 2024
VIDEO. Urmașii lui Avram Iancu și Pelaghia Roșu au marcat Centenarul satului Marna Nouă

Sâmbătă, 29 iunie 2024, de sfânta sărbătoare a apostolilor Petru și Pavel, a fost marcat Centenarul satului Marna  Nouă. Un sobor de preoți a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la invitația preotului paroh Călin Pop.

Cuvântul de învățătură rostit de preotul pensionar Viorel Pașca din Satu Mare a emoționat creștinii prezenți și le-a dat încredere și curaj pentru toate acțiunile care scot din neuitare istoria noastră.


La sărbătoarea moților din Marna Nouă a participat deputatul Adrian Cozma, Kardos Zoltan, primarul comunei Sanislău, reprezentanți ai primăriei Mărișel împreună cu soliști și instrumentiști binecunoscuți, Societatea Avram Iancu filiala Satu Mare, Asociația Românilor  expulzați și refugiați în 1940-filiala Carei, asociația Rezervistul militar Carei, români din Horea, Lucăceni,  Scărișoara Nouă, Ianculești, Carei, Baba Novac și Satu Mare. Moderator a fost Victor Constantinovici, recent ales consilier județean din partea AUR.

Creștinii s-au deplasat de la biserică spre parcul cu busturile eroilor români în alai, în sunetele tulnicelor lui Răzvan Roșu și al ansamblului Tceterașii. Nu au lipsit nici de la Marna frumoșii călăreți cu steaguri tricolore.

După intonarea Imnului de Stat s-a oficiat un serviciu religios, s-a dezvelit  o placă comemorativă în memoria moților care au fondat mica localitate și s-au depus coroane de flori. Profesoara Maria Mărneanu a dat citire  unui material despre importanța evenimentului iar tinerii Miruna Răcășan și Octavian Fuzi au recitat poezii patriotice.










..

Placa comemorativă a fost dezvelită de cel mai vârstnic moț, badea Nicolae Ghic și de reprezentanți ai tinerei generații de moți.

Un moment emoționant a fost realizat de moții din Mărișel care au adus cu ei, la frații lor de la câmpie, un arbore, un paltin de câmpie, care a fost plantat în spatele plăcii comemorative, în sunetul tulnicelor.

Au urmat alocuțiunile la scenă, urmate de un frumos program artistic.

Din partea fiilor satului au vorbit col(r)Vasile Mărneanu și Pocșa Mihai apoi primarul Kardos Zoltan, Ion Mariș din Mărișel, Mircea Dobra din partea Societății Avram Iancu, Răzvan Roșu și Daniela Ciută, președinte al filialei Carei a Asociației românilor expulzați și refugiați în 1940. Au fost înmânate o Diplomă de excelență pentru Maria Ilea și o Diplomă de DEMNITATE pentru Mariana Ghic, urmașă de român expulzat în 1940 pentru atitudinea ei în fața premierului discriminator Ciolacu la vizita sa la Satu Mare în 27 ianuarie 2024.

Satul Marna Nouă este un sat de români care  în 1940 au fost maltratați și expulzați de ocupantul care a fost Ungaria hortystă doar pentru vina de a fi români. Sătenii, civili neînarmați, au fost supuși unor tratamente agresive și îmbarcați apoi în vagoane de vite și trimiși peste granița stabilită prin Dictatul de la Viena. Urmașii lor, care sunt și urmași ai lui Avram Iancu și Pelaghia Roșu, au moștenit dârzenia lor, nu s-au lăsat doborâți, înfrânți, au luptat și au revenit la casele lor distruse pe care le-au refăcut.

La fel ca la Centenarul satului Horea, au lipsit cu desăvârșire autoritățile județene, instituțiile județene de cultură care nici nu au inclus în calendar Centenarele satelor de moți din județ.

A participat doar parlamentarul Adrian Cozma, cel care a insistat mereu cu interpelări pentru a se elimina discriminarea românilor și a se aplica și pentru români Legea 154/2021.



La ceas de mare sărbătoare, sătenii din Marna s-au mobilizat și au organizat un eveniment deosebit.

S-a remarcat prof.Maria Saitos, care a pregătit cu tinerii un program de cântece și poezii patriotice dar și moții din Mărișel și Răzvan Roșu cu cântecele tradiționale moțești alături de binecunoscutul grup de moațe din Marna Nouă cu solista Monica Rusu.


Au mai evoluat Grupul folcloric din Scărisoara Nouă, Ansamblul Ceatăra, Aida Negrea, Nicu din Pișcolt, Sorinel Petric, Cosmina și Costel Mateș cu formația, Angela Munteanu, Veta Biriș.

Deși vremea a fost caniculară, bucătăresele din Marna Nouă au fost la înălțime și au pregătit bucate delicioase. Datorită sponsorului Ovibest, s-au fiert nu mai puțin de 3  mii de sarmale, ciorbă la cazan, cozonaci și prăjituri pe alese.

Cântecul și voia bună au domnit pe tot parcursul manifestărilor din ziua de 29 iunie 2024, zi care va rămâne  o amintire de neuitat pentru toți participanții.

GALERIE FOTO

 

Buletin de Carei

 

 

 

 

 

 

Lasati un comentariu