Simpozion aniversar GHEZA VIDA la Biblioteca Județeană din Baia Mare

Astăzi, 28 februarie 2025, se împlinesc 112 ani de la nașterea marelui sculptor român, Gheza Vida, renumit pentru creațiile sale în care se remarcă îmbinarea realismului cu elemente mitologice și tradiționale din cultura maramureșeană. Opera sa reflectă o profundă înțelegere și apreciere a vieții rurale și a tradițiilor locale. A fost membru al Academiei Române, autor al Monumentului Martirilor de la Moisei, al Sfatului Bătrânilor din Baia Mare și al Monumentului Ostașului Român de la Carei. Biblioteca Județeană a folosit acest prilej pentru a organiza împreună cu Academia Română, Consiliul Județean Maramureș, Municipiul Baia Mare, Asociația Ars Transsilvaniae România și Muzeul Memorial „Gheza Vida” un moment evocativ „Gheza Vida : un maramureșean pentru eternitate”.
Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” a oferit o atmosferă îmbietoare pentru participanții la momentul evocativ, care a cuprins aserțiuni ale academicianului Marius Porumb – ginerele sculptorului – profesori, muzeografi, artiști plastici și reprezentanți ai administrației locale și județene. Momentul evocativ a început cu o binecuvântare din partea P.S. Iustin al Maramureșului și Sătmarului.
Au luat cuvântul: dr. Teodor Ardelean (moderator); P.S. Iustin, Episcop al Maramureșului și Sătmarului; Ioan Doru Dăncuș, primarul Municipiului Baia Mare; Vlad Emanuel Duruș, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș; Acad. Marius Porumb, membru al Academiei Române, Filiala Cluj; Vera Vancea, muzeograf Muzeul Memorial „Gheza Vida” Baia Mare; Tiberiu Alexa, fost manager al Centrului Artistic Baia Mare; Daniela Ciută, președinte ASTRA Carei.
În holul mare al bibliotecii, a avut loc vernisajul expoziției „PORTRETE VIDA” conținând câteva dintre lucrările artistului maramureșean, precum și portrete ale lui Vida făcute de către autori contemporani lui. Participanții la eveniment s-au bucurat, la final, de un intermezzo muzical cu cvartetul Maramusic, coordonator: prof. Carmen Augustin.
Evenimentul a fost nu doar un prilej de a evoca și celebra opera artistului maramureșean, ci și o expresie sinceră de recunoștință pentru contribuția sa remarcabilă la patrimoniul cultural.
Prin cuvintele apreciative ale vorbitorilor, s-a conturat imaginea unui creator profund ancorat în tradițiile locului, dar care îmbină, totodată, tonuri realiste, fapt ce îi imprimă operei un caracter universal. Omagiul adus astăzi nu este doar o recunoaștere a talentului său, ci și un îndemn de a păstra și valorifica moștenirea artistică pe care ne-a lăsat-o.
Astfel, creația sa rămâne vie, inspirând generații și reafirmând identitatea culturală a Maramureșului. Prin operele sale, Gheza Vida continuă să pulseze în amintire, ca un fir invizibil ce leagă sufletul românesc de o trăire autentică. Fie că este vorba despre valoroasele sale ansambluri sculpturale sau despre lucrările de for public, creația sa rămâne un simbol al măiestriei artistice, dar și al respectului față de tradiție. Astfel, Biblioteca Județeană din Baia Mare continuă să-l onoreze ca pe unul dintre cei mai valoroși ambasadori artistici ai comunității locale și județene.
Gheza Vida suplinește prin creațiile sale lacunele din manualele școlare de istorie și de pe agenda conducătorilor țării din ultimii 30 de ani care agendă este alimentată doar cu file din istoria minoritarilor. Operele de la Moisei și Carei dar nu numai reprezintă etape din istoria românilor.
Veșnica pomenire Gheza Vida!
..
.
