Parastas pentru părintele Monumentului Ostașului Român de la Carei săvârșit de PS Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului

• publicat la: 8 martie 2023
Parastas pentru părintele Monumentului Ostașului Român de la Carei săvârșit de PS Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului va săvârși la data de 9 martie 2023, ora 12,00, un parastas de pomenire a sculptorului român Gheza Vida în fața Monumentului Ostașului Român de la Carei – simbol al luptei victorioase a Armatei Române de eliberare a teritoriilor românești din acest colț de țară.

PS Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, a fost prezent la toate manifestările dedicate  aniversării a 110 ani de la nașterea moroșanului Gheza Vida la Baia Mare. A binecuvântat deschiderea simpozionului de la Biblioteca Județeană Petre Dulfu Baia Mare, a sfințit placa memorială de pe casa în care a locuit și a creat artistul iar apoi a săvârșit un parastas în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare în prezenţa familiei, rudeniilor şi iubitorilor de artă.

Manifestări omagiale Gheza Vida

Sfințirea plăcii memoriale Gheza Vida și parastas la Catedrala episcopală Baia Mare

Gheza Vida, s-a născut într-o zi de 28 februarie, la 128 de ani după ziua  în care Horea a fost tras pe roată pentru neamul românesc a cărui libertate o cerea.

După anii grei de suferințe și încercări la care au fost supuși românii din nordul Ardealului cedat Ungariei hortyste, Dumnezeu și-a aplecat privirea asupra neamului românesc și a hărăzit unui moroșan harul de a face lemnul și piatra să vorbească.

Harul cu care a fost înzestrat Gheza Vida a făcut ca piatra să vorbească la Carei despre măreția neamului românesc și astfel a luat  naștere Monumentul Ostașului Român.

Cinstirea memoriei părintelui Monumentul Ostașului Român de la Carei este o datorie de onoare pentru fiecare român. Vida a știut ca nimeni altul să pună în valoare sentimentele, trăirile neamului românesc, să transmită prin artă pagini din istoria atât de greu încercată a poporului român.

Joi, 9 martie 2023, de la ora 12,00, sunteți așteptați să participați la parastasul săvârșit în memoria sculptorului român Gheza Vida de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu