Guvernul României și reuniunea privind combaterea dezinformării. Nimic despre infracțiunile informatice asupra presei independente

• publicat la: 3 martie 2025
Guvernul României și reuniunea privind combaterea dezinformării. Nimic despre infracțiunile informatice asupra presei independente

Palatul Victoria a fost, astăzi, gazda unei mese rotunde dedicate consolidării eforturilor de combatere a dezinformării și de asigurare a unui climat informațional echilibrat și corect pentru cetățeni, în perspectiva alegerilor prezidențiale din mai, 2025.
Evenimentul a fost organizat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), în calitate de coordonator al serviciilor digitale în România, și a reunit reprezentanți ai autorităților naționale, mediului academic, societății civile, Comisiei Europene și marilor platforme online.
Tema centrală a dezbaterilor a reprezentat-o aplicarea Regulamentului european privind serviciile digitale (DSA), cu obligațiile care decurg din acesta pentru platformele și motoarele de căutare online foarte mari, înaintea și în timpul desfășurării alegerilor prezidențiale din România.

În context, au fost abordate capacitatea și viteza de reacție a marilor motoare de căutare și platforme online în cazuri de încălcare a DSA, canalele de raportare disponibile, accesul organizațiilor neguvernamentale la datele platformelor, modalitățile de identificare și combatere a dezinformării electorale.
Participanții au evidențiat amenințările actuale la adresa integrității informaționale, inclusiv riscurile generate de răspândirea de conținut manipulator sau știri false, precum și de atacurile cibernetice care vizează influențarea procesului electoral.

S-a detașat, cu această ocazie, necesitatea de a întări colaborarea dintre autoritățile naționale competente, actorii non-statali și platformele digitale, în vederea identificării și contracarării rapide a campaniilor de dezinformare.

Nu s-a adus deloc în discuție lipsa securității cibernetice care permite ca pagini ale presei locale să fie furate de-a dreptul, să fie cenzurate doar pentru că oferă informații din administrația publică locală, cazul Buletin de Carei.  În timp ce paginile  și blogurile pro-udemeriste sunt atent protejate, cele ale românilor  independenți care luptă pentru păstrarea identității naționale  și egalitatea în drepturi cu minoritarii sunt supuse infracțiunilor  informatice fără ca autorii infracțiunilor să fie pedepsiți. Sesizările depuse la organele de cercetare au rămas …la arhiva lor. Pagina furată în 25 noiembrie 2023  nu a fost încă redată proprietarului de drept și guvernul vrea să …stopeze dezinformarea.

La discuții, alături de conducerea ANCOM, au fost prezenți reprezentanți din partea Comisiei Europene, Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Autorității Electorale Permanente, Consiliului Național al Audiovizualului; reprezentanți ai marilor platforme online – TikTok, Google, Meta și X; reprezentanți ai mediului academic și societății civile – Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Salvați Copiii România, Expert Forum, Active Watch, Funky Citizens, Asociația pentru Tehnologie și Internet și a SNSPA. Masa rotundă a fost moderată de George Buhnici.
Evenimentul de la Palatul Victoria marchează un nou pas în eforturile autorităților de a asigura transparența și corectitudinea procesului electoral, printr-o abordare colaborativă, menită să protejeze dreptul cetățenilor la informare corectă.
Guvernul României rămâne angajat în susținerea unui ecosistem informațional sigur și echilibrat, în care cetățenii să poată accesa informații corecte, pentru a lua decizii informate. În acest sens, facilitarea reuniunii de azi a fost un pas important în direcția creării unui cadru de colaborare eficient între instituțiile publice, mediul academic, societatea civilă și platformele digitale. Un alt deziderat al guvernului pe aceeași linie, cuprins în Strategia Națională de Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, este creșterea pe termen lung a rezilienței cetățenilor în fața manipulării informaționale.

Nimic despre DISCRIMINAREA în formă continuă la care Guvernul supune românii și aplică Legea 154/2021 exclusiv pentru minoritari.

Buletin de Carei,

portal românesc de știri din Carei, de 20 de ani în slujba careienilor

Lasati un comentariu