Cum înţeleg eu autonomia secuilor

• publicat la: 18 martie 2010
Cum înţeleg eu autonomia secuilor

Avem trei judeţe. Mureş, Harghita şi Covasna. Nişte oameni, care nu au altceva ce lucra, cer autonomia regiunii. Vor ţara lor cu limba oficială maghiara. Cam la atât se poate rezuma pe scurt toată treaba.

Ce se va întâmpla după obţinerea autonomiei? (ipotetic)

Din punct de vedere geo-politic:
Vor cere bani de la UE pentru a clădi un gard înalt de patru metri pentru a delimita „ţara” proaspăt născută. Se va monta sârmă ghimpată ca nimeni să nu poată să le treacă graniţa fraudulos. Vor avea propria poliţie de frontieră şi armată pentru apărarea patriei. Se va înfinţa un guvern, senat, camera deputaţilor. Se vor crea fel de fel de comisii economice, culturale, spirituale, etc. Cu alte cuvinte, „asocierea consiliilor locale în scaune secuieşti, un proces de instituţionalizare a auto-organizării consiliilor locale din Ţinutul Secuiesc” aşa declară Izsak Balazs.
Dacă vor dori să se deplaseze în afara graniţelor ţinutului va fi nevoie de viză, ei nefiind ţară membră a Uniunii Europene.

Din punct de vedere economic:
Se vor crea locuri de muncă în structura economico-politică. Neavând bani, vor munci toţi din solidaritate şi sub imboldul izbândei asupra jugului românesc.
De vor cartofi de la noi sau vin din Vrancea va fi nevoie să importe. Taxe vamale, accize … ca pe vremuri.
Va fi nevoie de o monedă (în prima fază neconvertibilă) şi de o bancă centrală.
Degeaba, statistic vorbind, economia ţinutului secuiesc este aproape de nivelul economic mediu din România, mai există multe criterii pentru ca cele trei judeţe să se potă susţine financiar. Situaţia este cauzată în special de faptul că investitorii străini ocolesc această regiune şi îşi stabilesc mai bine filialele în Bucuresti şi în vestul ţării.

CNS zice că guvernul Ungariei susţine autonomia. Basescu nu crede. Secuii zic că şi ei sunt unguri. Maghiarii din Ungaria zic că secuii sunt secui.
Eu m-am pierdut. Nu mai înţeg nimic.

Am început să mă redocumentez şi am dat peste un site. http://www.szekelyek.net

Lectură plăcută.
Trăim în România şi asta ar trebui să ne pună pe gânduri.

(Dragoş Georgescu, economist)

comentarii

de LACI la 19 martie 2010 - 07:08

asemenea lecturi nu fac bine creierului….

de Attila la 21 martie 2010 - 04:27

As face bine sa nu scriu nimic, ca se va sterge comentul meu! Oare cum de nu se sterg comentarii mai “grele”??????????!!!!!!!!

de schumacher harald la 21 martie 2010 - 11:00

si in germania sunt “autonomii”,eu a-si dori ca transilvania sa fie automie pt ca aproape toate taxele si impozitele ar ramane aici si nu ar trai pe spatele nostru “cornul”!….,plus se si vede in germania diferenta intre autonomii.de exemplu:nu se poate compara sachsen cu bayern sau thuringen cu baden-wurtemberg etc!deci asa ar fii cel mai bine pt noi ardeleni,ardealul separat,iar restul faca cum vor ei…..AUTONOMIE ARDEALULUI

Lasati un comentariu