Din 1 aprilie, impozitul pe profit revine la normal

• publicat la: 22 martie 2010
Din 1 aprilie, impozitul pe profit revine la normal

Plata anticipată a impozitului pe profit va fi introdusă peste cinci ani. Decizia va fi aprobată în această săptămână şi va intra în vigoare de luna viitoare.

Plata anticipată a impozitului pe profit se amână până în 2015, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă care urmează să fie aprobat în această săptămână de guvern.

Decizia va fi pusă în aplicare chiar de la 1 aprilie. Potrivit unei legi din 2007, de anul acesta firmele ar fi trebuit să achite trimestrial impozitul pe profit, calculat la un sfert din birul de anul trecut şi actualizat cu rata inflaţiei.

Firmele s-au speriat degeaba

Premierul Boc a cedat, astfel, unei solicitări din partea asociaţiilor patronale. Acestea au protestat vehement faţă de măsură, motivând lipsa lichidităţilor din această perioadă de criză şi acuzând efecte devastatoare care s-ar răsfrânge asupra micilor întreprinzători.

„De două luni cerem aşa ceva. S-a ajuns la o chestiune logică. Nu poţi să pui presiune asupra mediului de afaceri pentru un profit presupus”, este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

Pe de altă parte, avocatul Gabriel Biriş susţine că măsura era bună, dar aplicarea ei lăsa de dorit. „Plăţile anticipate sunt o măsură de normalitate. Ce a lipsit la acest impozit era posibilitatea de a putea ajusta acest profit, în funcţie de actualizarea previziunilor”, explică Biriş. În loc să efectueze modificările corespunzătoare, guvernul a preferat să amâne prevederea.

„Datorită modului de discuţie, s-a ajuns la percepţia că este un bir suplimentar. Dar nu e aşa, aceste sume trebuiesc plătite oricum”, adaugă avocatul. De aceeaşi părere este şi analistul Ilie Şerbănescu. În opinia sa, agenţii economici nu aveau de ce să se simtă dezavantajaţi, în condiţiile în care 2009 a fost oricum un an slab.

sursa Ziare.com

Lasati un comentariu