Moment de referinţă: maghiarii şi românii împreună de 15 Martie

• publicat la: 16 martie 2010
Moment de referinţă: maghiarii şi românii împreună de 15 Martie

Pentru prima oară, din 1990, în timpul festivităţilor dedicate zilei de 15 martie, sărbătoarea maghiarilor de pretutindeni, la Carei s-a vorbit şi româneşte. La ceremonia de depunere a coroanelor, de la statuia poetului Petofi Sandor  au participat toate partidele din municipiu.

De la stânga la dreapta: Alina Mocanu – PNL, Papi Ovidiu – PNL, Rusu Marius – PNL, Binder Alexandru – PDL, Papp Zoltan – PDL, Hago Aron – UDMR, Csajkos Szabolcs – UDMR

Într-un context extrem de tensionat, generat de intenţiile de segrare a României, enunţate de radicalii unguri din secuime, contrate de mesajul preşedintelui Băsescu către toţi maghiarii din ţară şi de atitudinile adoptate, în replică, de partidele politice şi organizaţiile naţionaliste româneşti, evenimentele dedicate zilei magiarilor au reprezentat o excepţie la Carei.

Sroth Odon, preşedintele fundaţiei Kafka Margit, a salutat careienii prezenţi în faţa statuii poetului Petofi Sandor şi în limba română, în timp ce în rândul spectatorilor s-au aflat reprezentanţii tuturor partidelor careiene, alături de edili, membrii UDMR şi invitaţii oraşelor maghiare înfrăţite cu municipiul Carei: Mateszalka, Nyirbator şi Oroshaza.

Viceprimarii din Oroshaza şi Nyirbator

După o scurtă evocare a semnificaţiei zilei de 15 martie pentru maghiari, recitări şi interpretări de cântece, maghiarii şi românii prezenţi la eveniment au depus coroane, în memoria martirilor din 1848.

Cei doi primari ai municipiului

PDL Carei

PNL Carei

Organizaţia de tineret UDMR Carei

Paul Sarvadi

comentarii

de LACI la 16 martie 2010 - 09:10

FRUMOS !FELICITARI SI MAGHIARILOR SI ROMANILOR ! ASA TREBUIE !SA FIM UNITI !PENTRU CA UNITI AVEM CU TOTII DE CASTIGAT !

de oo7 la 16 martie 2010 - 14:35

ce ziceti de Garda Maghiara?

de "SQUAD" Carei la 16 martie 2010 - 16:16

la fel si ei,sunt si ei de extrema dreapta… (asa cum am zis,discriminarile de pretutindeni pe orice factor)

de ND Cluj la 16 martie 2010 - 20:37

poate ne lasi un numar de telefon,ceva, sa iti spunem unde ne gasesti, sa vii sa ne omori. sa spui „moarte Noua Dreapta” si sa afirmi apoi ca esti impotriva extremelor denota probleme grave de personalitate. Un fel de „ii urasc pe cei care urasc oameni”. Si apoi, marele challenge al tolerantei e sa ii poti tolera si pe cei pe care ii dispretuiesti, nu doar pe cei care sunt la fel ca tine. Altfel e tot un extremism. Numai bine!

P.S.: sa spui ca esti roman si sa uiti de Garda Maghiara pe lista de „morti” e destul de grav. Ia uita-te in buletin si citeste-ne ce scrie acolo, Iancsi…

de Daniel la 16 martie 2010 - 20:51

@ND

Prin cuvantul „moarte” sustin o dizolvare a organizatiei voastre extremiste,nu moartea oamenilor care fac parte din ea.Doi la mana,poate nu ai vazut bine,mai sus confirmam ca doresc si „moartea” Garzii Maghiare.Trei la mana,sunt roman 100%,nascut in MM.V-am vazut si in CJ si stiu cam ce puteti,acolo am terminat facultatea deci timp de 3 ani v-am tot vazut.Apropo,v-am vazut mai demult si doctrina de pe site,e de tot rahatul pararea mea.Nici nu o poti numi doctrina,nu are nici un element rational/bazat pe factori logici si firesti.4 la mana,orice ura fata de alte rase,alte popoare,alte etnii,trebuie sa dispara,implicit si orice factiune de extrema dreapta (repet,cum e si „Garda Mahgiara”).Numai Bine!

de mihai la 17 martie 2010 - 22:26

ai sa vezi tu moment banal de 1 Decembrie cand n-o sa fie nici un ungur la sarbatoarea noastra.

de Paul Sarvadi la 18 martie 2010 - 07:08

Vă invit să nu renunţaţi la limbajul civilizat,indiferent de subiectul comentat. Postările indecente nu îşi au locul pe acest forum. În consecinţă, ele vor fi şetrse, iar cei care le formulează vor fi excluşi. Vă mulţumesc.

Lasati un comentariu