Senat: PNL a depus moţiunea simplă pe tema Educaţiei

• publicat la: 31 martie 2010
Senat: PNL a depus moţiunea simplă pe tema Educaţiei

Liberalii au depus în Senat, moţiunea simplă intitulată „Educaţia – de la supravieţuire la colaps”. Cei 41 de senatori PNL şi PSD, semnatari ai moţiunii, susţin că situaţia din sistemul educaţional din România s-a agravat ca urmare a „lipsei de viziune strategică, a lipsei de transparenţă şi de capacitate managerială ale Guvernului Boc”.

„Din păcate, astăzi, în România, prestaţiile primului-ministru şi ale ministrului Educaţiei faţă de tot ceea ce înseamnă sui-generis Educaţie sunt (…) aproape de zero, dacă ne raportăm la orice grilă sau sistem de evaluare folosit de dascăli la notarea elevilor. (…) Este promovată o atitudine de dispreţ şi aroganţă faţă de corpul didactic, faţă de elevi şi studenţi, faţă de părinţi”, susţin semnatarii moţiunii, care acuză, totodată, actualul Guvern de lipsă de interes în reformarea sistemului educaţional.

Iniţiatorii moţiunii simple afirmă că situaţia din sistemul de învăţământ poate fi tradusă prin întrebarea „cunoaşteţi vreun profesor care moare de foame în România?”.

Potrivit liberalilor şi celor 18 senatori PSD semnatari ai moţiunii simple a PNL, „reforma” ministrului Daniel Funeriu este „greşită”, fiind reprezentată de „disponibilizări ale cadrelor didactice, salarii mai mici, diminuarea resurselor şi investiţiilor din educaţie, precum şi prin lansarea unui proiect de lege a educaţiei care este sub nivelul nevoilor României”.

Referitor la proiectul legii educaţiei, iniţiatorii moţiunii susţin că este redactat într-o „manieră netransparentă” şi că nu respectă „spiritul” Pactului Naţional pentru Educaţie, semnat în 2008 de toate partidele parlamentare, care stabilea necesitatea unei strategii comune pe termen lung (2009 – 2015) şi asumarea unor obiective, printre care alocarea a cel puţin 7% din PIB pentru educaţie şi cercetare, creşterea de cinci ori a producţiei ştiinţifice şi triplarea indicelui global de inovare, transformarea corpului didactic într-o elită profesională a naţiunii, situarea performanţelor elevilor români la testele internaţionale în topul primelor 10 ţări ale lumii.

De asemenea, în documentul citat se arată că sistemul educaţional românesc riscă să fie politizat.
În încheierea moţiunii, semnatarii subliniază că este necesară elaborarea unui alt proiect de lege a educaţiei – „de către persoane cu înaltă competenţă şi care să ţină seama de interesul public”.

(Sursa: AGERPRES)

comentarii

de Dan la 1 aprilie 2010 - 13:50

Crin Antonescu este cel mai bun politician al vremurilor noastre, pacat ca avem un guvern de incompetenti.

Lasati un comentariu