Unicul Carei!

• publicat la: 7 martie 2010
Unicul Carei!

Restaurarea începută în urmă cu şapte ani, dar neterminată nici până azi, a statuii Sfântului Florian este simbolică pentru municipiu. O scurtă întoarcere în timp şi câteva operaţii simple de aritmetică conduc spre un rezultat alarmant: Careiul are de peste 10 ani aceleaşi probleme, pe care nimeni nu a fost în stare să le rezolve până acum.

Durata le-a transformat în caracteristici ale oraşului, iar motivele, care le generează, sunt, pur şi simplu, ignorate, prin uitare, chiar dacă reprezintă marile plăgi ale celor ce ne-au condus şi ne conduc. Vorbim despre dezintersul primarilor, de lipsa de profesionalism a unui corp întreg de angajaţi ai Administraţiei Publice, de corupţie, de incapacitate profesională, nepotisme şi interse personale, ori de partid, licitaţii trucate, dar şi de o atitudine total anti-urbană şi anti-civică a unui număr impresionant de careieni.

Restaurarea neterminată a Sfântului Florian, ca să ne întoarcem de unde am pornit, e sinonimă cu lipsa unui Plan Urbanistic General şi Zonal. Autorităţile şi-au propus de mai bine de 10 ani să le realizeze, s-au fixat termene, s-au făcut promisiuni publice, dar rezultatul nu a apărut până acum.

Problema apei potabile a fost atât de des dezbătută, în toate mediile şi structurile administrative, încât a devenit un subiect de-a dreptul agasant. Mai iritant, chiar, ca scumpirile repetate ale lichidului cafeniu din robinete, pe care noi îl numim apă.

De peste 10 ani suferim, zi de zi, din cauza drumurilor pline cu gropi. De mult mai demult există străzi întregi neasfaltate, inabordabile pe timp ploios sau ninsoare. De aceeaşi vârstă sunt şi difcultăţile cauzate de lipsa locurilor de parcare şi traficul imposibil din cartierele oraşului.

Problema rromilor fără locuinţe şi transformarea unor zone centrale ale oraşului în adevărate ghetouri persistă de ani buni. Fenomenul e în continuă expansiune, chiar dacă e cunoscut de Poliţie şi cei ce ne conduc. Cerşetoria, prostituţia şi alte infracţiuni, care rezultă şi sunt generate de el, nu l-au impediact să crească şi nici nu au împins vreun conducător sau vreo instituţie să caute o rezolvare.

De ani de zile repetăm că nu avem suficiente locuri de muncă, locuinţe, terenuri de sport. Nu am obosit să ne plângem de lipsa investitorilor, de lipsa posibilităţilor de petrecere a timpului liber. Toate acestea sunt informaţii pe care le-au deţinut şi le deţin ocupanţii birourilor din Primăria Carei,din câte se pare, însă, degeaba.

Într-o carte recent publicată, Dan Puric evocă imaginea unui violonist stradal, care îşi acordează instrumentul la intrarea într-o staţie de metrou Parisian. Trecătorii îi aruncă bani, crezând că acesta face o pauză, dar aparentul violonist e doar un impostor, habar nu are să cânte. România, în viziunea lui Dan Puric este exact ca acest impostor. Mereu cu instrumentul în mână, dar incapabil să cânte.

Evident, în lumina rândurilor de mai sus, imaginea falsului violonist e valabilă şi pentru oraşul nostru. Un municipiu în care restaurarea mereu programată, dar niciodată realizată a unei statui, l-a transformat pe Sfântul Florian din apărătorul pompierilor şi al hornarilor, în simbolul impotenţei  oraşului în care toţi ştiu care sunt problemele, dar nimeni, absolut nimeni, nu le-a putut vreodată rezolva.

Paul Sarvadi

comentarii

de SOMER la 8 martie 2010 - 13:05

MATALE AI CUI ANGAJAT ESTI ? VENITI CU SOLUTII ! E USOR A SCRIE VERSURI CAND NIMIC NU AI A SPUNE !!!!!!!!!!!

de aurica la 9 martie 2010 - 09:03

macar el este angajatul cuiva ! dar matale de ce nu esti angajat? de ce tot plangi si critici? de ce nu te angajezi , de ce nu prestezi o munca utila si te complaci ca „somer’ ?de ce nu vii si tu cu solutii? e usor a critica si apoi sa bagi capul in nisip.

de ZORO la 13 martie 2010 - 06:12

Aurico,zii la KOVACS sa creeze locuri de munca,sa aiba Somerul,sau mai bine zis Somerii unde muncii.Sau stii tu vreun loc de munca in Carei ?iar cei de la Fortele de munca ..nu ?

de aurica la 13 martie 2010 - 07:19

da de ce sa ii zic eu la Kovacs? el asa a promis in campanie ca va crea! daca voi l-ati crezut, ce sa va fac; dar daca „somer” are calculator de ce nu se ocupa cu facut de pagini web pentru firme,sunt bine platite si sunt si cautate; se poate incerca o `recalificare. trebuie sa ai putin curaj- poate va fi mai bine decat la cine stie ce patron

de George Bara la 14 martie 2010 - 19:17

Asa e daca ati ales un primar UDMR. Probabil e prea ocupat cu serbari iredentiste si finantat tot felul de grupuscule extremiste din banii publici.

Pe drumul de la Oradea spre Satu-Mare, localitatile unde sunt primari UDMR arata deplorabil: cratere in mijlocul drumului, intersectii nesemnalizate etc. Statistic vorbind, primarii UDMR sunt fie cei mai prosti din Romania, fie cei mai hoti. Sau pur si simplu sunt alesi in cele mai distruse orase din Romania. Dar ar fi coincidenta prea mare, nu? 🙂

de oo7 la 14 martie 2010 - 19:43

daca s-ar organiza si romanii din Carei, am avea si noi perspectiva de a avea un primar competent, care sa se mai ocupe si de treburile orasului; dar organizare , si promovare de persoane competente, cu verticalitate care sa fi aratat ceva pana la a ajunge primar , nu ca vicele de petcu sau mikovski ( care oricum sunt superiori vicelui actual care are doar scoala de fotbal)

Lasati un comentariu